BiH
34

Raste zagađenje zraka u Sarajevu, Tuzli i Zenici

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Koncentracije zagađujućih materija u Federaciji BiH su i dalje u porastu, i to uglavnom u kotlinskim krajevima Bosne.

Stanje je uzrokovano meteorološkim puslovima, odnosno prisutnoj temperaturnoj inverziji (rast temperature u odnosu na visinu) i loženjem, industrijom i povećanim saobraćajem. Uz navedeno prisutna je i gusta magla u Sarajevu, rečeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH.

Oni napominju da gustoća magle nije obavezno proporcionalna stepenu zagađenja zraka i da se stepen zagađenja ne može vizuelno ocjenjivati. Koncentracije zagađujućih materija jesu jako visoke, no samo u proteklih mjesec dana zabilježeni su dani sa većim koncentracijama zagađujućih materija u uslovima mnogo slabije magle i veće vidljivosti.

Zenica

U 8 sati su izmjerene vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 160 (Robna Kuća) do 760 µg/m3 na stanici Radakovo. Jučerašnje maksimalne satne vrijednosti su prelazile 1000µg/m3, a njena dnevna vrijednost je iznosila nešto iznad 500 µg/m3. Vrijednosti lebdećih čestica (PM10) se kreću od 80 (Robna kuća) odnosno do 115 (Brist) µg/m3.

Tuzla

U 8 sati izmjerene su vrijednosti sumpordioksida u rasponu od 130 do 170 µg/m3 na stanicima u centru grada. Vrijednosti lebdećih čestica u centru grada (PM 2.5) u centru grada su nešto iznad 100 µg/m3. Jučerašnje maksimalne vrijednosti sumpordioksida su izmjerene na stanici BKC i prelazile su 800 µg/m3. Visoke su koncentracije i u Lukavcu (SO2 160, PM2.5 250 µg/m3) i Jajcu (SO2 250 µg/m3).

Sarajevo

Koncentracije sumpordioksida su znatno niže nego u navedenim gradovima i kreću se do 35 µg/m3, a lebdećih čestica PM10 oko 120 µg/m3. U Sarajevskoj kotlini uspostavljena je temperaturna inverzija praćena gustom maglom.

U četvrtak se očekuju slabe padavine i vjetar koji će u ograničenom obimu uticati na smanjenje zagađenja. Ovo se odnosi uglavnom na sjevernije krajeve dok se u prosoru centralne Bosne i sarajevsko-zeničkoj kotlini ne očekuje značajno poboljšanje uslova.

Značajnije promjene koje će usloviti jače pročišćavanje zraka u Federaciji BiH može se očekivati tokom vikenda. Meteorološki uslovi u južnim krajevima zemlje ne pogoduju razvoju značajnijeg zagađenja zraka.