Zloupotrebe položaja
11

Raste broj visokorangiranih uposlenika UIO koji se terete za kriminal

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nekoliko visokorangiranih uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH je prošle sedmice završilo u pritvoru, a protiv troje je podignuta optužnica.
Šest uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH je posljednjih dana pod udarom bh. pravosuđa. Iz ove institucije za Klix.ba szu kazali da je njihov stav potpuno jasan.

"Svaki službenik Uprave za indirektno oporezivanje mora postupati isključivo u skladu sa zakonskim propisima, i nikako drugačije. Za svako eventualno postupanje suprotno zakonskim propsima odgovornost snosi svaki pojedinac. Uprava daje punu podršku radu pravosudnih institucija, kao što je to bilo i do sada, a svaka odluku Suda BiH biće u potpunosti ispoštovana od strane UIO", navedeno je.

Sud BiH je u petak, 23. decembra, odredio jednomjesečni pritvor Jeleni Majstorović, Radenku Popoviću i Stevi Saviću.

Jelena Majstorović je šefica Grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BIH u Banjoj Luci i prema riječima nnogih osoba od velikog povjerenja direktora UIO Mire Džakule.

Oni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Nekoliko dana poslije Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv troje uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To su Slobodanka Manojlović, stručna saradnica u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH, zatim Lidija Lončar - stručna saradnica u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH i Nedim Kulenović, nekadašnji šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UIO BiH. Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini.

Da li je ikakve informacije o potencijalnim kriminalnim aktivnostima svojih uposlenika imao dugogodišnji direktor Miro Džakula, još nije poznato. Inače, njemu je davno istekao mandat no za očekivati je da će željeti još ostati na ovoj poziciji prilikom raspodjele direktorskih fotelja nakon formiranja nove vlasti.