BiH
89

Raspad BPS-a u TK: Sedam općinskih organizacija integrisalo se u Stranku za BiH

Piše: D. Brkić
Sedam općinskih organizacija BPS-a sa kompletnom infrastrukturom integrisalo se u Stranku za BiH, rečeno je danas na konferenciji za medije u SBiH TK, kojoj je prisustvovao i predsjednik stranke Amer Jerlagić. Problemi u BPS-u tinjaju već mjesecima, a posljednjih dana došlo je do njihove kulminacije.

Nezadovoljni članovi BPS-a odlučili su se za prelazak u redove Stranke za BiH, a nezvanično se pominje kako je “krivac” za takav potez Mirsad Selimović, predsjednik RO BPS-a, s čijom se politikom oni nisu slagali.

“Nije osnovana nova stranka, niti je napravljena koalicija. Riječ je o integraciji u Stranku za BiH, koja je dobila novu snagu i svježinu”, navode iz Stranke za BiH.

Sada već bivši članovi BPS-a o problemima u regionalnoj organizaciji upoznavali su predsjednika stranke Sefera Halilovića, ali, kako navode, konkretne reakcije nije bilo.

Zbog toga je u Stranku za BiH prešlo sedam općinskih organizacija iz Gradačca, Gračanice, Doboj-Istoka, Lukavca, Srebrenika, Čelića, Kalesije i dijelom Tuzle. Zatim jedanest općinskih vijećnika, poslanik u Skupštini TK i dva ministra u Vladi TK, koji će do isteka mandata djelovati kao nezavisni, ali će podržavati politiku SBiH.

Novim transformacijama na političkoj sceni u TK ponovo je uzdrmana i vladajuća koalicija u ovom kantonu, koju čine SDP, BPS, HDZ BiH, SBiH i Narodna stranka Radom za boljitak.