Zveckanje oružjem
9

Rašidagić: Amerika nema jasnu strategiju djelovanja prema Siriji, a Trumpovi potezi su nepredvidivi

Piše: Ibro Čavčić
Kenan Ešref Rašidagić (Foto: Burch)
Kenan Ešref Rašidagić (Foto: Burch)
Uprkos turbulentnoj političkoj svakodnevnici u BiH, nemoguće se oglušiti na još turbulentnija politička zbivanja u svijetu. Od zveckanja oružjem, prijetnji i zastrašivanja na jednoj, do ratova, lansiranja i bombardiranja na drugoj strani. Mahom hemijskim oružjem.

Prašina se još uvijek nije spustila nakon što su američki ratni brodovi ispalili 59 Tomahawk raketa na vojnu bazu pod kontrolom sirijske vlade, a već su ponovo počele prijetnje i zastrašivanja na relaciji Sjedinjene Američke Države - Sjeverna Koreja.

Rakete na zračnu bazu u Sirji ispaljene su kao odmazda za navodne napade hemijskim oružjem u gradu Kan Šejkun, za šta su američki zvaničnici optužili sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

SAD bez strategije djelovanja u Siriji

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Kenan Ešref Rašidagić kazao je za Klix.ba da se napadima na zračnu bazu pokazalo kako Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju djelovanja u Siriji, a da je to posebno opasno jer se svo djelovanje svodi na vrlo nepredvidive poteze predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

"On očigledno nema jasno definiranu strategiju djelovanja na vanjskopolitičkom planu. Zbog toga američko djelovanja jeste opasno, jer je riječ o ogromnoj sili. Ako o svemu odlučuje jedan čovjek, bez ikakve vizije i strategije šta uraditi s tom silom, onda to može biti veoma opasno. U ovom sirijskom slučaju bi to moglo dovesti do konfrontacije s Rusijom i njenim saveznicima poput Irana. Rusija je već zaprijetila da je Sirija crvena linija, preko koje bi uslijedila odmazda. To je veoma opasno. Nadam se da su moćnici toga svjesni i da neće doći do većih konfrontacija", kazao je on.

Profesor Rašidagić navodi da mi o svemu što se dešava u Siriji iz ovako izoliranog centra možemo samo špekulirati, a da to radi i većina autora.

"Sirijski rat se odvija bez prisustva svjetskih medija. Svi svjetski mediji koji o tome izvještavaju vode se informacijama koje do njih dođu iz druge, treće ili ko zna koje ruke, tako da se te informacije mogu vrlo teško smatrati provjerenim. Vrlo teško se mogu validirat na terenu. Tako da su to u ovoj situaciji loše informacije. Postoje neki pokazatelji da je korišteno hemijsko oružje. S druge strane, mi nemamo dokaze o tome ko je naredio taj napad", kaže profesor.

Prema njegovim riječima, to je potpuno različit rat od onog koji se odvijao u Bosni i Hercegovini, odnosno rata koji se odvijao pod budnim okom svjetskih medija.

"U Siriji to nije bio slučaj. Životi novinara su u opasnosti ako tamo odu. Ta situacija o kojoj mi diskutujemo vodi se u potpunom vakuumu. Mi nemamo prave informacije, kao ni autori koji o tome pišu. Bez obzira na to koliko su to poznati autori i koliko su informirani, jer jednostavno nemamo podataka s terena da vidimo šta je korišteno, kad je korišteno, ko je koristio i ko je naredio korištenje tog oružja", skeptičan je Rašidagić.

Navodi da čak i ako je za napad hemijskim oružjem odgovorna sirijska, zvanično priznata država, ne mora značiti da je Bashar al Assad naredio taj napad, jer je teško znati šta se dešava među komandantima na terenu.

"Infomracije koje mi dobijamo su informacije iz četvrte ruke. Na osnovu toga se ništa ne može zaključiti", kategoričan je on.

Kontraproduktivno zveckanje oružjem

Prema riječima profesora Rašidagića, zveckanje oružjem zbog nesuglasica SAD-a i Sjeverne Koreje je također vrlo kontraproduktivno, ali neće dovesti do konfrontacija.

"Bez obzira na svu silu koju imaju na raspolaganju, bez obzira na svu ljutnju koju mogu osjećati prema Sjevernoj Koreji, Sjedinjene Američke Države nisu u prilici niti planiraju bilo kakav rat na Korejskom poluotoku. Bilo kakva vrsta preventivnog napada, povodom najavljivanog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje, također može snažno zategnuti odnose na poluotoku, uvesti u sukob Kinu i puno naštetiti Južnoj Koreji. To je sve veoma opasno, a ne bi na kraju vodilo ničemu, jer ne postoji neka velika vizija šta uraditi sa Sjevernom Korejom", objašnjava Rašidagić.

Dodaje da će se tu situacija smiriti, jer bi bilo suludo da Sjedinjene Američke Države naprave neku vrstu napada kao što je to bio slučaj sa Sirijom, jer Sjeverna Koreja može vrlo lako izvršiti odmazdu na Južnu Koreju.

"To bi značilo ekonomsku katastrofu cijelog tog regiona, a naročito američke saveznice Južne Koreje i Japana. Dovoljno je samo nekoliko raketa da izazove ekonomski kolaps regiona. Ja vjerujem da će savjetnici predsjednika Trumpa na vrijeme upozoriti da je takvo nešto potpuno drugačije od onog što je napravio u Siriji. Znači, u napadu na zračnu bazu u Siriji je bila izolirana akcija napada", ističe Rašidagić.