Zbog zločina u selu Trusina
0

Rasema Handanović osuđena na pet i po godina zatvora

SRNA
Rasema Handanović
Rasema Handanović
Sud BiH osudio je Rasemu Handanović zvanu Zolja na pet i po godina zatvora zbog zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništa i ratnih vojnih zarobljenika u selu Trusina u opštini Konjic tokom 1993. godine.

Handanovićeva je proglašena krivom po optužbi da je u aprilu 1993. godine učestvovala u dobro pripremljenom i isplaniranom napadu na selo Trusina, kojim je rukovodio Nihad Bojadžić zvani Blek, bivši zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande "Zulfikar" Armije BiH.

Kako se navodi u presudi, Bojadžić je prije napada naredio pripadnicima odreda da "niko u selu ne smije ostati živ", ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

"Nakon napada na selo, Nedžad Hodžić zvani "John Wayne" naredio je strijeljanje zarobljenih pripadnika HVO-a i civila. U strijeljanju je učestvovala Handanovićeva zajedno sa  Hodžićem, Edinom Džekom, Mensurom Memićem i ostalim pripadnicima odreda 'Zulfikar'", rekla je sudija Jasmina Kosović.

Ovom prilikom ubijena su tri pripadnika HVO-a i troje civila koji su se prethodno predali.

Presuda Handanovićevoj izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optužena postigla sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od pet do šest godina.

"Kada je u pitanju sankcija, Sud je imao u vidu da je optužena dala veliki doprinos u otkrivanju istine, te dala iskaz u drugim predmetima i istragama Tužilaštva za zločin počinjen u Trusini", obrazložila je sudija.
Sporazumom o priznanju krivice Handanović se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu. Sa svjedočenjem je započela 30. marta na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima Armije BiH koji su optuženi za ubistvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade "Neretvica", učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika. Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao komandant nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Za zločine u Trusini Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar", koji se nalazi u pritvoru, a iz SAD je izručen organima pravosuđa BiH.

Handanovićeva je uhapšena u SAD u aprilu 2011. godine, a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. U izrečenu kaznu biće joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Handanovićeva je prva žena koja je osuđena za ratni zločin pred Sudom BiH.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, ali ne na visinu krivično-pravne sankcije. Presudom su oštećeni upućeni na parnični postupak, prenio je Birn.