BiH
194

Ranko Čović: Opća bolnica za mene je bila dom, ali spajanje sa UKCS-om je neminovno

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ranko Čović koji obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika Sarajeva, ali i ljekara u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš, u razgovoru za Klix.ba naglašava nužnost reformi zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo (KS), iako razumije emotivnu reakciju građana zbog najave spajanja Opće bolnice i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS).

Reforma zdravstvenog sistema u BiH je neminovna, a promjene u tom smjeru kreću s kantonalnog nivoa. Pod obrazloženjem da je postojeći zdravstveni sistem u KS neodrživ, te da su potrebne hitne promjene, započet je proces spajanja Opće bolnice i UKCS-a.

Reakcije građana na te informacije su veoma burne i emotivne zbog značaja i vrijednosti Opće bolnice, koja treba postati sastavni dio Kliničkog centra. Iako je prebacivanje određenih odjela Opće bolnice na UKCS bilo već najavljeno, do toga trenutno nije došlo, a Opća bolnica radi punim kapacitetom.

Iz Ljekarske komore su najavili i angažovanje kantonalnog pravobranioca, a za cijeli proces spajanja bolnica čeka se zvanična odluka.

"Trenutni zdravstveni sistem u KS sa svim postojećim službama je gotovo neodrživ, te je reforma zdravstva neminovna. U ovom kantonu postoji 14 zdravstvenih institucija, a kada znamo da tu postoje menadžmenti, upravni i nadzorni odbori i druge nemedicinske službe, sve skupa to je finansijski neodrživo", kazao je za Klix.ba dr. Ranko Čović, zamjenik gradonačalnika Sarajeva.

Čović naročito naglašava da smo u godini kada dolazi naplata dugova Međunarodnog monetarnog fonda, te će doći do znatnog smanjenja priliva sredstava u fond zdravstvene zaštite, zbog izmjene indeksa koji će biti ustanovljen za zdravstvenu zaštitu u KS. U suštini, u narednom periodu za zdravstvo se očekuje manje novca, zbog čega je racionalizacija neminovna.

Čović ističe kako razumije reakciju građana kada je riječ o spajanju bolnica, ali da stvari treba racionalno posmatrati.

"Meni je Opća bolnica tokom rata dvije godine bila dom i veoma emotivno sam vezan za tu ustanovu. Ipak, jedno su emocije, a drugo su realnost i mogućnosti. Da bi naši sugrađani imali efikasnu zdravstvenu zaštitu mi materijalne i ljudske resurse moramo koncentrisati tako da su najdostupniji građanima", smatra Čović.

Važna stvar u cijeloj priči je da je Zavod za javno zdravstvo KS nadležan i treba ocijeniti da li postoji potreba za određenom zdravstvenom ustanovom ili ne. Ipak, Vlada FBiH je donijela odluku o formiranju Radne grupe koja bi trebala raditi na izradi finansijske analize i na temelju nje ekonomsku opravdanost. Paradoksalno je što Radnu grupu čini sedam članova koji dolaze iz administrativnog sektora i tri iz reda ljekara.

"Bespotrebno je pokrenuta medijska kampanja u vezi s problemom spajanja bolnica, jer je to nešto što ima svoj tok i svoj cilj. Slična situacija predstoji i drugim kantonima. Recimo, promjene po tom pitanju možemo očekivati i u Srednjobosanskom kantonu. Cilj je koncentrisati sve materijalne i ljudske resurse na pravi način, kako bi se građanima pružila najbolja zdravstvena zaštita. Ja sam optimističan da će ovaj proces samo donijeti poboljšanje u zdravstvenom sektoru", zaključio je Čović.