BiH
1

RAK priprema prijedlog novih tehničkih standarda za TV prijemnike

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Regulatorna agencija za komunikacije BiH (Agencija) je nakon izdavanja prvih dozvola za korištenje opreme nabavljene u prvoj (I) fazi digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, zaprimila veći broj pitanja o tehničkim standardima TV prijemnika za prijem digitalnog TV signala.

S tim u vezi, u cilju pravilnog informisanja krajnjih korisnika, Agencija obavještava da je definisanje minimalnih tehničkih standarda za TV prijemnike i TV konvertor ("set-top-box") u procesu izrade. Konačnu odluku o usvajanju novih tehničkih standarda donijet će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a zainteresovani će o tome biti detaljno obaviješteni u okviru promotivne kampanje koja će pratiti proces digitalizacije zemaljskog TV emitovanja u BiH.

Propisivanjem novih tehničkih standarda za TV prijemnike i smjernicama za njihovo plasiranje na tržište osigurava se prije svega zaštita stanovništva, kako bi nabavili one TV prijemnike putem kojih će moći pratiti programe koji se u digitalnom formatu.

Ove aktivnosti su prije svega usmjerene ka stanovništvu koje prati TV programe isključivo putem zemaljske radiodifuzne mreže (antena). Stanovništvo koje ima pristup TV signalu putem neke od kablovskih mreža ne mora nabavljati nove TV prijemnike ili TV konvertore, jer već posjeduju konvertore koje su dobili od svog kablovskog operatera.

Agencija također obavještava da će se početak digitalnog emitovanja u BiH (eksperimentalna faza emitovanja) vršiti u tzv. DVB-T MPEG4 formatu na širem području Sarajeva, Banja Luke i Mostara, a stanovništvo će i dalje moći pratiti sve analogne programe kao i do sada.

"Očekujemo da će u najskorije vrijeme Vijeće ministara BiH donijeti odluke o primjeni najsavremenijih standarda u emitovanju (tzv. DVB-T 2 MPEG4) nakon čega će i započeti puna faza digitalizacije TV signala i postepeno gašenje analognih TV signala", saopćeno je iz RAK-a.