BiH
0

Radovi na značajnom arheološkom lokalitetu kod Visokog

FENA
Stručni tim Zemaljskog muzeja nastavio je arheološke radove na izuzetno vrijednom neolitskom nalazištu Okolište, u općini Visoko, koje je prošle godine po ocjeni uglednog njemačkog eksperta Johannesa Mullera, datoj za magazin Science, proglašeno za jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Evropi prošle godine.

Kako je za Agenciju FENA danas izjavila Kujundžić-Vejzagić, riječ je o velikom naselju iz perioda neolita (mlađe kameno doba) i jednim od najbolje očuvanih neolitskih lokaliteta na području BiH.

U dosadašnjim istraživanjima, navela je ona, ovaj lokalitet se pokazao kao izuzetno bogat, sa mnogo pokretnog arheološkog materijala kao što su keramika, glačane sjekire i ostaci stambenih objekata.

Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, na ovom lokalitetu u doba neolita moglo je živjeti oko 3.000 ljudi, ocijenila je Kujundžić-Vejzagić, dodajući kako u novoj fazi istraživanja očekuje još bolje rezultate.

Iako se arheološki radovi na lokalitetu Okolišta izvode već pet godina, finansirao ih je isključivo Njemački arheološki institut, dok nijedna domaća institucija do sada nije pomogla ovaj projekat ni sa jednom KM.