Građani se žale
39

Radovi na lokacijama u Sarajevu traju i po nekoliko mjeseci, a odgovornosti se prebacuju

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji saobraćajnica i šetališta na Skenderiji, u Aleji lipa i na Vracama već duži vremenski period su u toku. Iako se stanovnici ovih naselja svakodnevno susreću s problemima kada je riječ o normalnom odvijanju saobraćaja, još uvijek se ne nazire konačan kraj radova.

Sve je više građana glavnog grada BiH koji su ogorčeni zbog, kako navode, sporog izvođenja radova na nekim od najfrekventnijih lokacija u gradskoj jezgri Sarajeva. To se primarno odnosi na rekonstrukcije saobraćajnica na Skenderiji i Vracama, koje uveliko otežavaju normalno odvijanje saobraćaja motornim vozilima. Prema podacima s terena, posebno je kritična situacija u ulici Derviša Numića na Vracama zbog koje se stvaraju i ogromne gužve na Tranzitu.

Direkcija za ceste KS, KJKP Vodovod i kanalizacija, općine i izvođači radova su nadležni za rješavanje ovih problema, a mi smo pokušali stupiti u kontakt s njihovim predstavnicima kako bismo dobili informacije kada se može očekivati finaliziranje radova.

Kasne radovi na ulicama Skenderija i Hamdije Kreševljakovića

Kako nam je rekao Amer Karčić iz Direkcije za ceste KS, oni učestvuju u rekonstrukciji ulice Skenderija isključivo kao sufinansijeri, što je regulirano ugovorom o pokretanju zajedničkih javnih nabavki i ističe kako je ovaj projekt potpuno u nadležnosti Općine Centar, dok je za izgradnju šetnice duž lijeve obale Miljacke nadležna, kako kaže, Općina Novo Sarajevo.

"Direkcija je programom održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području KS za 2018. godinu predvidjela izdavanje sredstava za ulicu Skenderija u iznosu od 145.000 KM i ulicu Hamdije Kreševljakovića 105.000 KM. Dakle, Direkcija za ceste KS učestvuje ovim iznosima u procesu rekonstrukcije, dok Općina Centar snosi ostatak troškova", istakao je Amer Karčić.

Iz Općine Centar su nas uputili da kontaktiramo predstavnike firmi Grakop i Unigradnja, koje su zadužene za izvođenje radova, kako bismo dobili informacije o rokovima predviđenim za završetak radova.

"Kada konkretno govorimo o radovima na ulici Skenderija, od Vinoteke do Fakulteta političkih nauka izvršili smo zamjenu oštećenih poklopaca na šahtovima i veliki dio saobraćajnice smo asfaltirali. Ostaje da saniramo nekoliko ulegnuća na trotoaru. Međutim, za dio od Vinoteke do hotela Marriott predviđeno je da se presvuče asfaltom, trenutno se izvode radovi na polaganju napojnog kabla za elektroinstalacije, a firma Unigradnja treba da izvede 180 metara vodovodnih i kanalizacionih cijevi duž ceste sve do OHR-a. Predviđeni rok za završetak radova bio je 15. novembar, ali zbog novonastalih nepredviđenih okolnosti vezanih za poslove Unigradnje ne znam hoćemo li se moći uklopiti. Moguća je i totalna obustava saobraćaja u noćnim terminima kako bi se ubrzao tok radova", rekao je Mujo Topalović iz firme Grakop te je dodao:

"Sve dok se izvode radovi na ulici Skenderija, ne može doći do nastavka radova u ulici Hamdije Kreševljakovića zbog toga što bi nastao totalni saobraćajni kolaps u obje navedene ulice. Mi smo uklonili habajući sloj asfalta, a trebali smo promijeniti oštećene poklopce šahtova, uraditi izravnavajući sloj asfalta i konačno asfaltirati ulicu. Međutim, naši radnici ne rade ništa već 20 dana zato što čekamo Unigradnju da napravi rekonstrukciju vodovodnih i kanalizacionih cijevi".

Nakon što smo stupili u kontakt s predstavnicima firme Unigradnja kako bismo dobili informaciju o okvirnom završetku njihovog posla kada je riječ o postavljanju vodovodnih i kanalizacionih cijevi u ulici Skenderija, rečeno nam je da ne žele putem telefona davati izjave i da im se trebamo pismeno obratiti kako bismo dobili odgovor na naš upit.

Radovi na Vracama još traju, odvijanje saobraćaja sve teže

"Direkcija za ceste KS u skladu sa zakonskim propisima osigurala je investiciono-tehničku dokumentaciju i postupkom javne nabavke izabrala izvođača radova Euro-Asfalt da izvrši rekonstrukciju ulice Derviša Numića u sarajevskom naselju Vraca. Ulica je podijeljena na dvije dionice - prva je do ukrštanja sa Zagrebačkom ulicom i ulicom Put Mladih muslimana, a druga od Puta mladih muslimana do entitetske granice. Vrijednost prve dionice je 244.000 KM, a vrijednost druge dionice, koja je već završena u predviđenom roku, iznosila je 182.000 KM. Međutim, na insistiranje Općine Novo Sarajevo i Vodovoda tražena je zamjena vodovodnih instalacija. Rok za završetak tih radova bio je 30 dana, a radovi su počeli još 3. septembra. Nakon što je Vodovod probio predviđeni rok, mi smo još pred sami kraj roka urgirali, insistirali, organizirali sastanke zbog toga što smo uvidjeli da dinamika radova nije uredu, ali oni su odgađali. Rok koji su nam predložili bio je kraj oktobra", naglašava Amer Karčić.

Međutim, iz ViK-a su nam kazali kako nije tačno da je dogovor za završetak njihovog dijela posla bio kraj septembra i ističu kako su imali velikih problema vezanih za zatvaranje ceste za saobraćaj.

"U ulici Derviša Numića riječ je o rekonstrukciji saobraćajnice i vodovodne mreže. Kompletna saobraćajnica je podignuta i na toj ulici odvijanje saobraćaja je potpuno obustavljeno. Nije tačno da je kraj radova bio predviđen za kraj mjeseca septembra, mi smo jasno naglasili kako će to biti 31. oktobar i mi smo svoje radove završili jedan dan prije predviđenog roka. ViK nije imao ovlast za zatvaranje kompletne ulice i to nam je pravilo ogromne probleme pri izvođenju radova pa nismo mogli brže završiti svoj dio posla. Kako bismo mogli pokrenuti neke pozitivne procese u globalu, građani trebaju imati razumijevanja", kazali su iz ViK-a.

Almir Pozderović iz firme AME kazao nam je kako će radovi na izgradnji šetališta duž lijeve obale Miljacke biti završeni do 23. novembra, tj. do predviđenog roka, te naglašava kako radovi teku bez problema. Iz Općine Novo Sarajevo još ranije su kazali kako bi sve trebalo biti okončano bez mogućnosti vanrednih situacija.