BiH
250

Radončić na suđenju Keljmendiju: Za ubistvo Delalića odgovorna je "bošnjačka državna mafija"

Klix.ba
Foto: Amra Zejneli, Radio Slobodna Evropa
Foto: Amra Zejneli, Radio Slobodna Evropa
Fahrudin Radončić, svjedok tužilaštva u slučaju Nasera Keljmendija, pred Osnovnim sudom u Prištini je izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna "bošnjačka državna mafija.

Što se odnosa sa Delalićem tiče, Radončić je rekao da su njih dvojica 1993. bili uhapšeni zajedno i da su imali veoma dobar odnos.

Na pitanje sudije da opiše taj dobar odnos, Radončić je rekao da "u ratu dobar znači biti pripadnik iste vojske koja se brani od agresora" te da ga od 1993. više nije viđao niti je imao kontakata s njim, da je o njemu čitao u crnoj hronici tokom suđenja za ubistvo srpskog svata.

Radončić je rekao da poslije rata sa Delalićem nije bilo ni sukoba ni velikog prijateljstva, da se on bavio medijima i izgradnjom te da je živio svoj život. Dodao je da je neko vrijeme bio u bjekstvu u Turskoj.

Na pitanje da li je Šejla Jugo Turković pisala o Delaliću, on je odgovorio da je to "bilo moguće, ali samo u Expressu (list)".

Nije znao da li je Jugo Turković otputovala za Tursku i da je nekada intervjuisala Delalića.

"Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika (Alija) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba", kazao je Radončić. On je kopije tog intervjua, objavljenog nakon smrti Delalića, predao sudiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima iz optužnice protiv Keljmendija, Radončić je povezan sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele, što je ranije čitajući optužnicu naveo i međunarodni tužilac Andrew Hughes.

"Naser Keljmendi je u udruženom poduhvatu prema našem spisu broj 23-60K sa Fahrudinom Radončičem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Gašijem, Milovanom Jeremićem, Ljubišom Buhom zvanim Čume, Milanom Ostojićem zvanim Sandokan, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Strahinjom Rašetom i drugima, organizovao, osnovao, nadzirao i upravljao direktno strukturom organizovane kriminalne grupe ili aktivno učestvovao u ovoj grupi, znajući da će njegovo učešće doprinijeti izvršenju teškog krivičnog djela teškog ubistva nad suparničkim kriminalnim vođom Ramizom Delalićem", navedeno je u optužnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radončić kazao da Keljmendija nikada nije smatrao mafijašem i ubicom

Inače, Fahrudin Radončić je kazao tokom svedočenja da Keljmendija "nikada nije smatrao mafijašem i ubicom" te da je ono što je Šejla Jugo Turković rekla "potpuna laž".

Prije toga, tužilac je upitao Radončića, predsjednika stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, da li je tačna izjava Jugo Turković da ju je Radončić upozorio da je "Naser veoma opasan čovjek i da se bavi trgovinom drogom te da kad bilo ko pita ili zahtijeva da bude ubijen da njega treba kontaktirati".

Negirao je da je ikada Šejli Jugo Turković rekao da ne piše o određenim kriminalcima.

Drugog dana svedočenja Fahrudina Radončića, tužilac je također htio znati da li je Radončić poznavao Selvera i Ekrema Lekića te u kakvim je odnosima bio sa Naserom Orićem.

Za Ekrema Lekića je rekao da ga zna dugo i da su prijatelji sa životnim oscilacijama, a da mu je Selver bio svjedok na vjenčanju, jer je zamijenio Nijaza Durakovića, visokog funkcionera, koji zbog granatiranja nije mogao doći. Za odnos sa Selverom Lekićem je rekao da je bio nešto između poznanika i prijatelja.

Nakon ubistva Selvera Lekića, Radončić je potvrdio da se sastajao normalno sa Ekremom Lekićem, a da su na njegovoj rođendanskoj zabavi bili prisutni i Ekrem Lekić i Šejla Jugo Turković.

Za Nasera Orića Radončić je rekao da je njegova kompanija plaćala školovanje njegove djece dok je Orić bio u Hagu.

Radončić je potvrdio da poznaje Senada Šahinpašića.

Na pitanje da li se sreo sa Šejlom Jugo Turković, Naserom Orićem, Ekremom Lekićem i Senadom Šahinpašićem u isto vreme u rotacionom restoranu, Radončić je odgovorio sa "apsolutno ne". Negirao je i da je sa njima pričao o Ramizu Delaliću Ćeli.

Inače, Fahdurin Radončić je i drugog dana u sudinicu u Prištinu došao sa torbom dokumenata i dokaza, fotografija koje je po odobrenju predstavljao sudu.

Šejla Jugo Turković je novinarka slabog kvaliteta

Podsjetimo, svedočenje je nastavljeno pitanjima tužioca o Šejli Jugo Turković i o njenom angažovanju u Radončićevoj firmi.

Tužilac je htio znati koje je oblasti pokrivala za publikacije Avaza te da li je radila na TV Alfa.

Radončić je rekao da je ona pisala samo za crnu hroniku Expressa i da nije bila dovoljno dobra novinarka za crnu hroniku Dnevnog Avaza.

O emisiji Kontragard TV Alfe, Radončić je odgovorio da je ona samo čitala pitanja te dodao kako je ovo bila slabo gledana emisija i televizija. Odgovorio je i kako ova emisija nije donosila profit kompaniji preko marketinga.

Opisao ju je kao novinarku slabog kvaliteta i običnog prevodioca. Ipak, Radončić je dodao da se nije bavio uređivačkom politikom.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li je njegova kompanija kupovala stanove radnicima, odnosno da li je njegova kompanija dala kredit Šejli Jugo Turković za stan, Radončić je odgovorio da je kompanija Avaz imala politiku da radniku da kredit za stan, ali da radnik poslije do feninga to vrati, da je Jugo Turković uzela mali stan i uredno izmirivala svoje rate i da je onda odjednom nakon pljačke na aerodromu Sarajevo, odmah platila 50 posto kredita preko transakcijskog računa kompanije.

Na pitanje tužioca da li se tokom rada Šejle Jugo Turković u kompaniji sastajao sa visokorangiranim političkim figurama i da li je nekad Jugo Turković prevodila tokom takvih sastanaka, pošto je Radončić potvrdio da ne zna engleski, Radončić je odgovorio da je njegov prevodilac Sead Numanović, a da su ambasadori u većini slučajeva dovodili svoje prevodioce.

On je tada sudu pokazao njegove slike sa različitim osobama na kojima nije bila Šejla Jugo Turković.

"Na političkim sastancima, zato što nije imala političku edukaciju i vokabular, ona nikada nije prevodila nijedan moj sastanak, sa bilo kojim ambasadorom", precizirao je Radončić.

A na pitanje sudije da li je prevodila na drugim nepolitičkim sastancima, on je odgovorio da se ona samo jednom pojavila kao zvanični spiker kada je bilo otvaranje zgrade Avaza.

"Čitala je napisani tekst, a svi naši drugi novinari i prevodioci bili su domaćini mnogim ambasadorima i zabavljali su ih na tom koktelu ispred kompanije Avaz", istakao je Radončić.

Odgovorio je da je to bilo 2003. ili 2004. godine te da on nije odlučio da ona vodi program, već da to, što je slučaj velikih kompanija, odlučuje menadžment kompanije.

Na pitanje tužioca da li se sastao sa Wolfgangom Petritschem, Radončić je to potvrdio te je potom tužilac pokazao jednu sliku i pitao Radončića da identifikuje osobe.

"Ovo je sa otvaranje zgrade. I opet je ovdje Sead Numanović, a gospodin Petritsch je odlično poznavao bosanski jezik tako da nije bilo potrebe za prevodiocem. Vidite u njenoj ruci, Šejle Jugo, sinopsis koji je ona čitala. Ona je samo prišla da se upozna sa Petritschem. Nije bila prevodilac", kazao je Radončić za sliku na kojoj je bio i on.

Na pitanje da li je upoznao Šejlu Jugo Turković sa Naserom Keljmendijem, Radončić je odgovorio: "Ne isključujem da sam ih upoznao i da su se upoznali preda mnom".

Odgovorio je i da se u rotirajućem restoranu u Radon Plaza jednom ili dva puta sastao sa Šejlom Jugo Turković tokom njenog rada u kompaniji.

Na pitanje sudije da li je Šejla Jugo Turković dolazila u kancelariju kod Radončića, odgovorio je potvrdno.

"Sigurno desetak puta i vrlo sporadično i najčešce se žalila da ima probleme sa kolegama unutar Expressa, da urednik Cviko ne želi da objavjulje njihove tekstove... Također, dešavalo se mnogo puta da sam svojim poslanicima s kojima sam bio u dobrim odnosima, a koje sam sretao u liftu zvao na kafu kod mene, potpuno spontano bez razloga", naveo je Radončić.

Radončić je potvrdio da je sa Jugo Turković bio u dobrim prijateljskim odnosima, te da je najviše jednom do dva puta sa njom u četiri oka bio u restoranu Radon Plaza.

Također je potvrdio i da je Naser Orić dolazio nekoliko puta u Radon plazu, te da je sa njim, iako je blizak rukovodstvu Stranke demokratske akcije (SDA), Radončićevom rivalu, imao korektan odnos "jer smo ga smatrali herojem za odbranu Srebrenice gde se desio genocid".

Na pitanje tužioca da li je tačno svedočenje Šejle od 15. marta 2015, da joj Radončić rekao da je "Naser veoma opasan čovek i da se bavi trgovinom drogom i da kao bilo ko pita ili zahteva da bude ubijen da njega treba kontaktirati", sutkinja Anna Adamska Gallant je tužiocu skrenula pažnju da vrši unakrsna ispitivanja svom svedoku, što nije dozvoljeno.

Sutkinja je predložila da može da povuče zahtjev da Radončić bude njegov svjedok, što bi preostalo odbrani Keljmendija da ga potom uzme za svog svedoka.

S time se složila i odbrana Keljmendija.

Advokat Besnik Beriša kazao je da Radončić nije imao prilike biti saslušan u vezi s bilo kojim tužiocem u ovom slučaju i da ne razumiju niti shvataju način i pristup tužioca ovakvim načinom postavljanja pitanja.