BiH
151

Radončić indirektno priznao poraz za Predsjedništvo, zadovoljan rezultatom DF-a i SBB-a

Piše: E. G.
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH, večeras je nakon što je Centralna izborna komisija saopćila preliminarne rezultate, kazao da mu je drago da su izbori održani u legalističkoj i demokratskoj atmosferi.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Rezultat SBB za mene je dvostruko vrlo važan. Kao stranka smo prošli put bili treći, sada ćemo vrlo vjerovatno biti drugi sa značajnim povećanjem procenta naših kantonalnih, federalnih i državnih zastupnika", kazao je Radončić.

Kada je u pitanju pozicija za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Radončić nije direktno priznao poraz od Bakira Izetbegovića.

"Prije četiri godine u ovo doba sam imao manje glasova i nezavisno od toga hoće li na kraju pobijediti Izetbegović ili neće, ja ću kao kandidat imati sigurno 25 posto glasova nego na prošlim izborima, što govori da raste povjerenje glasača i u SBB i mene kao lidera ove stranke", kazao je Radončić.

On je dodao da će, prema analizama njegove stranke, glasovi koje su osvojili SBB i DF na kraju biti "veći od onih koje ima trenutna vlast SDA-SDP".

"To znači da su se građani ipak odlučili za promjene i hvala im na tome", kazao je Radončić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Za razliku od 2010. godine kada je Radončić tvrdio da je pokraden u utrci za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za čak 75.000 glasova, ovog puta je ustvrdio sasvim suprotno.

"Naši posmatrači su uložili oko 90 pritužbi na rad pojedinih biračkih odbora, ali iz političke korektnosti trebamo naglasiti da oni nisu značajno utjecali na rezultate izbora", kazao je Radončić.