Haag
0

Radomir Nešković: Batko je bio naoružano čudovište

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na nastavku ispitivanja Radomira Neškovića pred Tribunalom u Haagu, Radovan Karadžić je pokušao osporiti tvrdnje svjedoka, govoreći da su se zločini u sarajevskom naselju Grbavica dešavali, ali da nije istina da se nisu htjeli spriječiti ili procesuirati.

Radomir Nešković, nekadašnji potpredsjednik Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), tokom drugog dana svjedočenja ponovio je da je nesrpsko stanovništvo tokom 1992. i 1993. godine protjerivano s Grbavice, te da su pripadnici paravojnih formacija činili zločine.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja pokušao osporiti tvrdnje svjedoka, istaknuvši da nije istina da nisu htjeli spriječiti ili procesuirati zločine na Grbavici.

“Pravda za vrijeme rata jest bila spora, ali je bila i dostižna”, kazao je Karadžić, tvrdeći kako su organi reda radili na Grbavici i procesuirali sve za koje su imali saznanja da vrše zločine.

S ovom konstatacijom svjedok Nešković se nije složio, navodeći primjer Veselina Vlahovića Batka, koji je, kao pripadnik paravojnih formacija, predstavljao “strah i trepet” za sve stanovništvo Grbavice.

“Batko je bio naoružano čudovište, pravi patološki tip. Njega su se i Srbi plašili, a Bošnjaci i Hrvati od njegovog imena strepjeli su svaki dan”, objasnio je Nešković, rekavši da ne zna kojoj jedinici je Batko pripadao, ali da vjeruje da je za njega znalo sve rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS).

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske (RS), pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, kršenje zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH. U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s područja 20 opština u BiH.

Veselinu Vlahoviću Batku pred Sudom BiH u toku je suđenje za zločine počinjene tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica, Vraca i Kovačići. Vlahović se tereti za ubistva više od 30 osoba, koje je počinio sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama, te za zlostavljanje, premlaćivanje i oduzimanje novca i vrijednosti od građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U nastavku svjedočenja Nešković je kazao da je više puta kao član SDS-a tražio od vojnih vlasti da Batko bude uhapšen i odveden sa Grbavice, ali da se to nije nikada dogodilo.

“To je osnovni razlog zbog kojeg vjerujem da je njega štitio neko iz vlasti, odnosno neko s vrha”, objasnio je Nešković.

Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja, Neškovića pitao i o dokumentu pod nazivom Varijanta A i B, koji, kako tvrdi tužilaštvo u Haagu, pokazuje namjeru etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, budući da se u njemu spominje preseljenje i uspostava srpske vlasti u brojnim bosanskohercegovačkim opštinama.

Pred Sudom u Haagu, Karadžić je ponovio kako taj dokument ne predstavlja plan o etničkom čišćenju, već odbrambeni plan u slučaju napada drugih zajednica na srpski narod.

Na ovom suđenju s davanjem iskaza nastavio je i Patrick Treanor, koji je kazao da je Karadžić imao potpunu kontrolu nad SDS-om, dok je optuženi iznosio suprotne tvrdnje.

“U ratnom haosu nisam imao mogućnost kontrole lokalnih srpskih čelnika”, kazao je Karadžić. Treanor je s davanjem iskaza započeo u Haškom tribunalu 1. juna.

Nastavak ispitivanja Treanora zakazan je za 8. juni ove godine, prenio je BIRN internet publikacija.