BiH
0

Radojičić: Za sjednice PIC-a sve manje interesa

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Za sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) je sve manje interesa i ne očekujem ništa posebno, osim možda interesatne raspraveo statusu Brčko Distrikta, izjavio je danas predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

On ponavlja tvrdnju da su “već davno“ ispunjeni svi uslovi za okončanje supervizije, te da nove uslove nije postavljala ni međunarodna zajednica.

"Arbitraža se ne zatvara što zavisi od stava međunarodne zajednice i njihovih politika - da li žele da taj problem ostave otvorenim ili da ga zatvore. To više uopće nije važno“, ustvrdio je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Na optužbe PDP-a da je Vlada RS-a najnovijom odlukom izbrisala međuentitetsku liniju u Brčkom, te da je to podijela RS na dva dijela, zbog čega traže i posebno zasjedanje Narodne skupštine, Radojičić je kazao da PDP nema kapacitet da zatraži posebno zasjedanje.

Optužio je tu stranku za „neviđenju političku demagogiju, jer je od 2001. do 2005. u potpunosti provela Arbitražnu odluku za Brčko distrikt u BiH od strane RS, jer je tu vladu na početku provođenja Arbitražne odluke vodio Mladen Ivanić, a zatim Dragan Mikerević“.

On tvrdi i da aktulena Vlada „nije donijela nikakvu novu odluku za Brčko“, jer je po Arbitražnoj odluci, Brčko susvojina oba entiteta i pripada i jednom i drugom entitetu.

Arbitražnom odlukom je, kaže, ukinuta međuentitetska linija, a deset godina niko nije obraćao pažnju na to.

I 2006. godine nalogom supervizora Susan Johnson potvrđeno da ne postoji međuentitetska linija u Brčkom, a i Ustavu BiH je jedinim amandmanom koji postoji i za koji su glasale partije oba entiteta u Parlamentu BiH utvrđeno da je Brčko - Distrikt.

Stoga, najnovija odluka Vlade RS je, kaže, donesena na bazi Ustava BiH i Arbitražne odluke.

Radojičić je, rezoluciju Skupština RS-a iz 1999. godine, koja nikada nije stavljena van snage, i u kojoj je navedeno da Narodna skupština RS-a ne prihvata nametnutu Arbitražnu odluku o spornom dijelu međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog, nazvao političkim stavom „kojim je parlament izrazio nesaglasnost“.

"Niko ne može kazati da je RS ostala sretna što je Brčko Distrkt postalo kondominijum, a da nije, bar svojim dijelom teritorije, ostalo u RS. Međutim, RS je implemetirala Arbitražnu odluku odmah 2000.godine, usvojen je i ustavni amandman i svo njeno zakonodavstvo posmatra Brčko kao Distrikt“, naveo je Radojičić.