BiH
6

Radojičić: Nismo razgovarali s SDP-om o podršci za smjenu kadrova SDS-a

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je danas da SNSD nije imao nikakvih formalnih sastanaka u vezi s podrškom stranaka iz Federacije BiH za smjenu kadrova Srpske demokratske stranke (SDS) u Vijeću ministara BiH.

Komentirajući nezvanične informacije da su već vođeni razgovori SNSD-a i SDP-a BiH o toj temi, Radojičić je to negirao, ali i dodao da je jasno da će sve političke stranke zastupljene u Parlamentu BiH morati imati svoj stav, kada ta SNSD-ova inicijativa dođe na glasanje i u Predstavničkom domu i Domu naroda.

"Sve četiri stranke iz RS-a u Parlamentu BiH i sve stranke iz FBiH imat će svoj stav o toj inicijativi, da li za ili protiv. U ovom momentu zvuče smiješna lamentiranja SDS-a nad tom inicijativom. Kada su te stranke glasale za izbor ministra Mirka Šarovića bile su dobre, a sada ako glasaju za smjenu, onda ne valjaju. To je licemjerno", dodao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ako su glasovi SDP-a izabrali Mirka Šarovića, zašto SDS-u smeta, pita on, da glasovi SDPBiH i smjene Mirka Šarovića.

"I nije samo SDP BiH u pitanju, već SDA i HDZBiH i ostali", kaže potpredsjednik SNSD-a i ukazuje na kratko pamćenje, jer kada se, kaže, treba izabrati neko, onda se vuče za rukav, a kada se smjenjuje, onda je to povreda nacionalnog interesa.

Radojičić je potvrdio da, bez obzira na sve razmirice SNSD-a i SDS-a, neće doći do smjene potpredsjednice Narodne skupštine RS-a Snježane Božić, koja je funkcionerka SDS-a.

Naglasio je da predsjedništvo Parlamenta RS-a uspješno funkcioniše, iako su iz četiri različite partije, a i po Poslovniku se bira potpredsjednik Narodne skupštine i iz jedne opozicione stranke, što znači da Božić ostaje na funkciji.

Komentirajući današnju burnu raspravu Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu strategije za borbi protiv korupcije, tokom koje je najviše potencirana afera u Fabrici glinice Birač iz Zvornika, uz međusobne brojne optužbe pozicije i opozicije, Radojičić je rekao da je to bilo i za očekivati, s obzirom na sve što se ovih dana iznosilo u javnosti.

"Sve ovo prije liči na septemar 2014., a ne 2013.", rekao je Radojičić aludirajući na predizbornu atmosferu.