BiH
149

Radnici Tuzla kvarca iskopali grobna mjesta: Ako se ovako nastavi, slijedi nam smrt

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Protiče 15. dan otkako je grupa radnika Tuzla kvarca stupila u štrajk glađu. Od danas, odlučili su, njihov štrajk će biti radikalniji, odnosno odlaze u potpunu izolaciju.

Naime, grupa radnika juros se u devet sati zaključala u jednu od prostorija u krugu preduzeća, a iskopali su sebi i grobna mjesta, u koja će se, kako tvrde, u narednim danima zakopati.

"U petak smo se dogovorili da danas idemo u potpunu izolaciju, a samo ćemo komunicirati sa novinarima. Naši zahtjevi su jasni i precizni - tražimo isključivo pravo na rad, a ako nam se to ne omogući dajemo svoje živote. Spremni smo ovdje (u krugu preduzeća, op.a.) da nas pokapaju. To je želja svih radnika, jer za nas očito nema sluha i razuma", kazala je za Klix.ba radnica ovog preduzeća Meliha Štefulj.

Radnike u protekle dvije sedmice, osim predstavnika medijskih kuća, Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona i predsjednika Udruženja za industriju građevinskog materijala Kantonalne privredne komore Tuzla, niko drugi nije posjetio.

Prema riječima predsjednika Sindikata radnika Tuzla kvarca Senada Mehanovića, radnici su se na radikalniji oblik štrajka odlučili zbog ignorantskog odnosa od Vlade TK, od koje traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

"Ovakav odnos prema nama je sramota za BiH i društvo u cijelosti. Za ignorantski odnos od Vlade TK ja nemam više riječi. Ovom prilikom pozivam sve institucije, ali i sve one ljude koji nam mogu pomoći, da dođu i razgovaraju sa nama, dok se nije dogodilo kakvo zlo. Mi smo prvog dana štrajka rekli da ako ne možemo zaraditi hljeb sa svojih deset prstiju onda je bolje da umremo. I dalje se držimo toga", naglašava Mehanović.

Opšte fizčko stanje štrajkača je izuzetno teško. Posebno su razočarani odnosom predstavnika boračkih udruženja koji ih nisu posjetili.

Među radnicima je 18 bivših boraca, koji su u proteklom ratu htjeli dati živote za BiH, a koja im je, kako kažu, danas okrenula leđa.

U izuzetno lošem stanju je i radnik Akif Vejzović. Kroz suze nam kaže da je kod kuće prije 15 dana ostavio suprugu i kćerku bez ogrjeva i hrane.

"Konačno sam shvatio da u ovoj državi nema ni pozicije ni opozicije, ali ni predstavnika boračkih udruženja. Neka ih je sve sramota. Bog i mi znamo šta će se desiti ako se ovako nastavi. To je smrt! Druge solucije nema", dodaje Vejzović.

Kada je u pitanju Vlada TK, njen stav je od ranije poznat, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska.

Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.