BiH
0

Radnici mostarskog Komosa štrajkuju i čiste

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Radnici mostarskog komunalnog preduzeća Komos, kako su to i najavljivali proteklih dana, jutros su otpočeli sa generalnim štrajkom, koji će, kako je za agenciju Anadolija izjavio Emir Džubur, predsjednik Sindikata “Komosa”, trajati do potpunog ispunjenja zahtjeva.

“Radnici preduzeća su u teškim finansijskim okolnostima. Ne mogu svoju djecu slati u školu. Mnogima su isklječene telefonske linije, prijeti im se isključenjem električne energije. Suočeni su sa teškim socijalnim prilikama”, naglasio je Džubur govoreći u razlozima koji su ih potakli na generalni štrajk.

On je pojasnio kako radnici razumiju društvene okolnosti koje vladaju u gradu. Džubur smatra da u cijelom slučaju ima dosta i politike, ali i lošeg rukovođenja preuzećem. Činjenice da nisu primili pet posljednjih plata, ističe Džubur, natjerale su ih na ove nepopularne mjere.

Džubur je potvrdio da im se do kasnih popodnevih sati niko od odgovornih nije obratio, tako da ne znaju koliko su gradske vlasti ozbiljno shvatile njihovo upozorenje.

Komos će, ipak, uprkos štrajku nastaviti raditi na čišćenju grada, odnosno najfrekventnijih mjesta u Mostaru kao što su škole, bolnice i javne ustanove.