BiH
11

Radnici Livnice čelika Tuzla štrajkuju glađu

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici tuzlanske Livnice čelika danas su počeli štrajk glađu. Njih sedamnaest odlučilo se na ovaj potez, jer ne mogu ostvariti prava na penzionisanje.

Avdija Hasanabašić, jedan od radnika koji štrajkom glađu traži svoja prava, čeka penziju i bori se za egzistenciju, jer mu je i supruga bivša radnica fabrike obuće Aida.

Hasanbašić tvrdi da je štrajk glađu za njega jedina opcija da se izbori za svoja prava.

"Ja sam spreman boriti se do iznemoglosti, pa neka bude šta hoće“, kazao je on, dodavši da više ne može živjeti pasivnim životom.

Neka njih sramota bude za ovo što se dešava, ja se ne stidim i obraz mi je čist.

Najveći problem radnika Livnice čelika je fiktivna firma Bosnia Valves, jer se radnici Livnice vode pod firmom koja nema kapitala.

Livnica čelika Tuzla je u stečaju, dok firma na kojoj se vode njeni radnici Bosnia Valves nije.

Problem radnika Livnice pored birokratskih zavrzlama Livnice i fiktivne firme Bosnia Valves je i nedostatak pečata, jer ga je zaplijenio sud.

"Do grla je došlo svakome, jer godinu dana nismo marke dobili i ne znam više od čega ovaj narod živi, nema više šta da jede“, izjavio je jedan od radnika Livnice Amir Begović.

"Bolje je sada biti u zatvoru i ležati, prije svega imaš redovno doručak, ručak večeru i sportske aktivnosti, a mi se patimo“, kazao je on.

Radnici poručuju da imaju pravo na svoje zarađene penzije, a da Vlada TK, koja je vlasnik 70 posto ove tuzlanske fabrike, hitno treba riješiti problem ovih radnika.