Radili za minimalac
217

Radnici Intrala protestovali u Tuzli: Želimo našu teško zarađenu plaću

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Grupa od skoro 50 radnika Fabrike obuće Intral BH iz Tuzle danas se okupila ispred ulaza u pogone ove kompanije kako bi izvršila pritisak na upravu vezano za isplatu zaostale plaće i uplatu doprinosa. Radnici ove kompanije već izvjestan period su bez radnog angažmana zbog obustavljenog poslovanja.

Zbog brojnih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa menadžment kompanije Intral BH s prvim danom septembra ove godine je donio odluku da obustavi rad pogona u Tuzli i skoro 300 radnika pošalje na Kantonalni zavod za zapošljavanje.

Iz menadžmenta su tada tvrdili da će do kraja prošlog mjeseca svi radnici biti upućeni na biro gdje će biti privremeno do povratka na posao, najvjerovatnije polovinom oktobra, s novom uspostavom narudžbi i nabavkom sirovina.

A da stanje u kompaniji nije dobro, danas su potvrdili radnici koji su se okupili ispred ulaza u pogone. Kako su istaknuli, plaću za august do danas nisu dobili, a upitna je i septembarska isplata. Također, shodno tome, nisu im uplaćeni ni doprinosi koji su kasnili i u prethodnim mjesecima.

Među okupljenim radnicima danas se ispred Intrala BH našla i Azra Haračić koja je u ovoj kompaniji zaposlena već tri godine.

"Nama plaća bude isplaćena 25. u mjesecu, ali od tada do danas svaki dan nam odugovlače. Ko god se javio upravi govorili su da će biti sutra, prekosutra… Sada smo izašli kako bismo vidjeli šta možemo postići jer smo mi zaradili taj novac. Tu smo bili, ispoštovali smo ih do posljednjeg dana. Isporuka je otišla, rečeno nam je da su kupci uplatili novac, ali nama plaće nema", priča nam Haračić, istaknuvši da je izvoz obuće išao u Italiju i Mađarsku.

Radili i u jeku pandemije

Među zaposlenima se nalaze i samohrani roditelji koji, prema riječima naše sagovornice, od te plaće školuju svoju djecu. Radnici problem vide i u neredovnom postupku uplate doprinosa.

"Iz mjeseca u mjesec uplaćivano je sve manje radnog staža. Nakon prekida rada dobili smo obećanje da će nas u potpunosti ispoštovati u roku, ali to se ne dešava. U najvećem jeku pandemije koronavirusa mi smo dolazili na posao, snalazili smo se za prijevoz na razne načine. Kad skoro niko u državi nije radio, mi smo bili na poslu", ističe ona.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Grupa radnika koja je danas stigla ispred kompanije na godišnjem odmoru se nalazila do 16. septembra ove godine, nakon čega su upućeni na biro. Haračić navodi da su od menadžmenta dobili obećanje da će im plaća biti isplaćena i za taj mjesec, a danas su ih u kompaniji dočekala zaključana vrata.

"Rekli su nam da se firma otvara polovinom oktobra. Kome mi sada da vjerujemo? Svi smo se javili na biro, niko nije tražio neki novi posao. Svi očekujemo da nas vrate na radna mjesta. Oni su znali da ćemo mi danas doći ovdje, ali nikoga nema", dodaje Haračić.

Težak posao

Prema tvrdnjama radnika, u Intralu BH su u proteklom periodu radili uglavnom za minimalnu plaću koja je zakonom utvrđena. Pričaju nam da je posao izuzetno težak te da takav iznos naknade nije adekvatan.

"Plaća je uvijek minimalna i izuzetno je niska za obim posla koji smo imali. Ali, opet nije toliko lako naći posao, tako da smo i tim iznosom morali biti zadovoljni. U ovu kompaniju se najvjerovatnije više neću vraćati, upravo zbog problema s plaćama i nastojat ću da odem u inozemstvo. Ova kompanija je posljednja u koju bih se vratila", kaže nam Almira Pečković koja je po struci ugostiteljska radnica.

U Intralu BH godinu i osam mjeseci provela je na radnom mjestu koje je podrazumijevalo mazanje i lijepljenje obuće.

"Svaki posao je izuzetno zahtjevan, jer imate normu koju morate ispuniti. Dešavalo se da ostajemo duže, da radimo subote i slično. Radila sam na velikoj mašini gdje možete vrlo lako povrijediti ruku. Ovdje vjerovatno niko nije zadovoljan, ali ljudi teško žele pričati, jer im je nužda da rade", ističe ona.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Radnici su danas naveli i da ovo nije prvi put da im kasni isplata plaća. To se, kako su naglasili, dešavalo i ranije, a svoje naknade su dobijali nakon pritisaka na menadžment koji su vršili putem obustava rada.

Intral BH je svoje poslovanje počeo u Tuzli nakon propasti koja je zadesila nekadašnjeg giganta Fabriku obuće Aida. Tada je Intral BH kupio njihove pogone u stečaju te zaposlio određeni broj bivših radnika Aide, ali i neke nove.

U prostorijama koje su kupili po cijeni od 3,5 miliona KM poslovali su od jula 2018. godine, a proizvodili su papuče, sandale, cipele i čizme koje su završavale na svjetskom tržištu. Međutim, u proteklim mjesecima zbog pandemije koronavirusa poslovali su bez dovoljnog profita, a produktivnost je pala za 70 posto od ranijeg ukupnog angažmana.