BiH
586

Radnici hotela Holiday odbili da rade, protestuju u holu hotela

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uposlenici čuvenog sarajevskog hotela Holiday (nekadašnji Holiday Inn) obustavili su rad, prvi put nakon 30 godina, jer su nezadovoljni uslovima rada.

Kako su rekli našem reporteru, nadležni sud im je odbio mogućnost stupanja u štrajk, ali su oni ipak odlučili napraviti proteste u holu hotela.

Radnici tvrde kako nisu dobili posljednje tri plaće, a doprinosi im nisu uplaćeni 3,5 godine, zbog čega nekoliko radnika ne može otići u penziju.

Hotel ne radi i uposlenici, njih 140, samo ispraćaju goste, a s radom će nastaviti kad dobiju plaće za novembar i decembar.

Niko ne želi lično istupati i davati izjave, već su, kako kažu, u obustavi rada svi zajedno. Oni pozivaju nadležne inspekcije da dođu u hotel i pregledaju dokumentaciju.

"Pozivamo pravog vlasnika iz Austrije da dođe i riješi probleme", horski su rekli radnici hotela.

Oni su opredijeljeni u tome da ostanu, pa ako treba i noće u hotelu, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a to je isplata minimalno dvije plaće i uplata doprinosa, nakon čega, kako su kazali, mogu razgovarati o tome pod kojim će uvjetima nastaviti raditi.

Direktor hotela Senadin Fetahagić za Klix.ba je kazao da je Austrijanac Jakob Kuess, koji je vlasnik firme Alpha Baumanagement, u čijem je vlasništvu hotel Holiday u Sarajevu, namjeravao podići kredit u austrijskoj banci kako bi bile izmirene plaće i uplaćen barem jedan dio doprinosa.

"Banka je, međutim, stopirala taj kredit i tranšu za hotel kada su počeli protesti u našoj zemlji. Vlasnik još uvijek čeka pozitivan odgovor iz banke i, prema mojim informacijama, čini sve da riješi ovu situaciju. Problem je u tome što hotel ne može iz svojih sredstava uplatiti plaće i doprinose, jer je posjeta u posljednjim mjesecima bila slaba. Obustava rada je nešto čega sam se pribojavao jer na ovaj način ne možemo očekivati ništa, a vlasnik hotela može odlučiti da potpuno zatvori hotel, nakon čega ćemo svi na ulicu", rekao je Fetahagić.