BiH
0

Radnici Hidrogradnje nastavljaju štrajk

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Hidrogradnje i danas nastavljaju sa štrajkom.

Na sastanku Uprave, Nadzornog odbora i Štrajkačkog odbora Hidrogradnje d.d., jučer u Sarajevu u prisustvu predstavnika Kantonalnog odbora Sindikata, zaključeno je da Uprava hitno dostavi prijedlog osiguranja minimuma aktivnosti na projektu Vijadukt Briješće.

Također, zaključeno je da Uprava i Štrajkački odbor u saradnji s pravnim službama dogovore sporazum koji bi bio notarski ovjeren i predstavljao bi pravnu garanciju da će sredstva od prodaje poslovne zgrade Hidrogradnje biti namjenski uplaćena za izmirenja obaveza po osnovu PIO-a.

Osim toga, Uprava će sindikatu Hidrogradnje dostaviti pripremljeni plan reorganizacije da bi sindikat iznio svoje prijedloge i mišljenja na taj dokument.

Zaključeno je i da u roku pet dana bude zatražen hitan sastanak u Vladi FBiH s premijerom i resornim ministrom, na kojem bi se pokušali riješiti nagomilani problemi u Hidrogradnji, prije svega zbog nedostatka posla za radnike ove firme koja je u većinskom državnom vlasništvu.

O ovim zaljučcima Štrajkački odbor je jučer, u popodnevnim satima, informirao radnike koji su došli u zgradu Direkcije sa svih projekata i pogona.

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo jučer su stupili u generalni štrajk zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa.

Predsjednik Sindikalne podružnice Hidrogradnje Redžep Tufekčić izjavio je jučer za Fenu da radnici traže posao, plaću i doprinose, da je u štrajku 75 posto radnika, odnosno njih oko 500, te da se radnicima po različitim osnovama duguje oko 45 miliona KM.

Radnici su također nezadovoljni odlukom Uprave i Nadzornog odbora preduzeća da se iseli zgrada Direkcije koja je inače na prodaji metodom neposredne pogodbe, a čijom bi prodajom bila izmirena sredstva za uplatu oko 14 miliona KM za uvezivanje staža radnicima.