BiH
3

Radnici četiri škole u Ilijašu najavili štrajk

FENA
Podružnice Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a s područja općine Ilijaš (OŠ "Podlugovi", OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Srednje") najavile su za 16. decembar polusatni štrajk upozorenja zbog višemjesečnog kašnjenja isplata naknada za prijevoz djelatnika na posao i s posla.

Upozoravaju da će, ako ne bude riješen taj njihov problem, u skladu sa zakonom, poduzeti i ostale mjere.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro kazao je Agenciji FENA da je odluka o provođenju štrajka upozorenja donesena nakon višemjesečnih napora da se dođe do konačnog rješenja problema isplate naknada djelatnicima za prijevoz na posao i s posla.

"Imajući u vidu da više od 200 djelatnika tih četiriju osnovnih škola na području općine Ilijaš već devet mjeseci nije dobilo ni feniniga za prijevoz, svi članovi sindikata u tim podružnicama odlučili su se za štrajk. Ako Vlada KS-a i resorno ministarstvo ne riješi taj problem, vjerovatno ćemo poduzeti mjere šireg obima, nije isključeno da ćemo štrajkati i na nivou kantona ili primijeniti i druge mjere", kazao je.

Sivro očekuje da će Kantonalni odbor SDA i DF-a, koje su uz Vladu KS-a i resorno kantonalno ministarstvo, također informirali o tom problemu, izvršiti pritisak i da će Vlada KS-a donijeti zaključak u vezi s tim.

"Očekujemo da će do kraja ove budžetske godine taj problem biti riješen, u protivnom mi ćemo nastaviti i dalje djelovati. Iz resornog ministarstva pokušavali su, u više navrata, da na Vladi KS-a bude donesen taj zaključak, ali bez uspjeha", kaže Sivro.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a saopćeno je Agenciji FENA da su već četiri puta uputili Vladi KS-a na razmatranje Prijedlog zaključka o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla za budžetske korisnike iz nadležnosti tog ministarstva.

"Navedenim aktom traženo je za budžetske korisnike iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade (ako adresa stanovanja zaposlenika nije pokrivena mrežom javnog gradskog, prigradskog i međugradskog prijevoza ili kad u vrijeme obavljanja rada zahtijeva drugačiji način prijevoza), da zaposlenik ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini karte za gradski, prigradski i međugradski saobraćaj uz prezentiranje odgovarajuće dokumentacije", navode iz Ministarstva.

Preciziraju da je ranije dostavljeni materijal, prema zahtjevu Vlade KS-a, dopunjen konkretnim podacima o broju zaposlenika koji iz opravdanih razloga ne mogu koristiti mjesečne kupone, na relacijama na kojima se obavlja prijevoz, redovima vožnje prijevoznika i radnim vremenom zaposlenih.

"Nadamo se da će Vlada KS-a u najskorije vrijeme donijeti predloženi zaključak", ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Uredbom o naknadama koje nemaju karakter plaće u članu 3. (Službene novine KS, broj 4/12) propisano da se pravo na naknadu - prijevoz na posao i s posla za sve budžetske korisnike ostvaruje isključivo kupovinom mjesečne karte za prijevoz, a u članu 6. stav 3. ove uredbe regulirano je da će Vlada Kantona posebnim zaključkom utvrditi izuzetke od primjene člana 3. ove uredbe.