BiH
0

Radnici BIRA-e traže rješenja o prekidu rada i otpremnine

FENA
Foto: Krajina.ba
Foto: Krajina.ba
Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) danas su se ponovo okupili ispred kapije poduzeća.

S obzirom na to da Uprava i vlasnik BIRA-e nisu prihvatili prijedlog o prolongiranju otkaza, ponuđen na sastanku nedavno održanom u organizaciji Sindikata metalaca BiH u Sarajevu, radnici sada traže da im se što prije uruče rješenja i radničke knjižice, da ne bi ostali bez prava po osnovu nezaposlenosti.

Radi se o otprilike 200 radnika, koji su ostali bez posla zbog promjene djelatnosti iz proizvodne u trgovačku. Većina ih je u međuvremenu dobila rješenja o prekidu rada, ali ne i otpremnine.

"Tražimo od Uprave BIRA-e da nam daju rješenja, u kojima treba pisati kolika je otpremnina i kad će nam je isplatiti da bismo se prijavili na biro, na šta imamo pravo", kazao je novinarima predsjednik Sindikata BIRA-e Omer Balić.

Okupljenim radnicima ni ovaj put, niko iz Uprave nije se obratio, niti su željeli davati izjave za medije. Kako će se stvari dalje odvijati neizvjesno je, s obzirom na to da nije uspio ni pokušaj u Sarajevu, da se iznađe rješenje.

Pozivu se odazvao samo Grad Bihać, dok vlade Federacije BiH (FBiH) i Unsko-sanskog kantona (USK) nisu poslale svoje predstavnike.

Prijedlog Grada Bihaća da se pokuša uz pomoć viših nivoa vlasti pronaći povoljan kredit iz Razvojne banke FBiH, da bi se sačuvala proizvodnja u BIRA-i je prihvaćen od Uprave, ali ne i prolongiranje raskida ugovora o radu radnicima, zbog čega na sastanku ništa konkretno nije ni dogovoreno.