Radili, a nisu naplatili
0

Radnici bh. firmi traže od vlasnika Alta centra da im isplati dva miliona KM duga

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici deset bosanskohercegovačkih kompanija koje su radile na izgradnji Alta Shopping centra u Sarajevu danas su protestom zatražili od investitora i vlasnika objekta da im isplati više od dva miliona KM duga.

Duže od dvije godine traju napori radnika da od investitora i njegovih partnera naplate svoj rad na tržnom centru na Marindvoru. Direktor firme D.O.O Mountain iz Sarajeva Samir Maculji kaže da, dok Alta centar dobro posluje, prevareni radnici bezuspješno traže svoj pošteno zarađen novac.

"Dobili smo presudu Općinskog suda u Sarajevu, međutim, na stranu investitora, kojeg je predstavljao izvjesni Tie Sosnowski, je stala Hypo Alpe Adria banka, koja je nekorektnim postupcima spriječila da izvođači, barem od kirija, dobiju svoja potraživanja. Pet stotina ljudi koji su uposleni u ovim firmama i njihove porodice ostali su uskraćeni za svoj novac", kazao je Maculji.

Dodaje da su prevarene firme danas u veoma teškom stanju te da im je sve teže poslovati.

"Iscrpili smo sve zakonske mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju i zbog toga smo danas ovdje. Više puta smo razgovarali s predstavnicima Hypo banke, koja je preuzela vlasništvo nad objektom za oko 50 posto od njegove vrijednosti. Međutim, poučeni tim iskustvom, vrlo teško ćemo doći do svojih potraživanja", ističe Maculji i podsjeća da su domaće firme državi uredno platile PDV na ispostavljene fakture, iako one nisu naplaćene.

Među okupljenim radnicima se se čuli i pozivi bh. građanima da prestanu kupovati u Alti dok god ne isplate dugove domaćim kompanijama.

Današnji protest bio je samo skretanje pažnje na probleme radnika ovih firmi, a već za petak i subotu najavljuju novo, masovnije okupljanje.