BiH
6

Radnici "Aide" nezadovoljni prijedlozima Vlade TK, ostaju i dalje na raskrsnicama

Piše: D. Brkić
Predstavnici radnika Fabrike obuće "Aida" razgovrali su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sa premijerom Bahrijom Umihanićem i ministrima u Vladi TK o načinima prevazilaženja trenutnih problema i deblokadi glavnih gradskih saobraćajnica.

"Izašli smo pred radnike i rekli im kakvi su prijedlozi Vlade TK. Narod to neće prihvatiti. Odlučili su i dalje ostati na raskrsnicama“, kaže Hasan Užičanin, član Sindikata "Aide“.

Vlada TK je radnicima ponudila isplatu socijalne pomoći, a predložila je predstavnicima radnika da upute zahtjev novoj Vladi TK da ih uvrsti u budžet za 2015. godinu pod stavku materijalnog zbrinjavanja u vrijeme nezaposlenosti.

"Prošli put su nam podijelili po 150 KM i obećali nam posao. Međutim, posla nema i zbog toga tražimo da nas materijalno zbrinu“, kaže Užičanin.

Fabrika obuće "Aida“ je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, dok druga preduzeća čiji radnici traže materijalno zbrinjavanje nemaju takav status.

Upravo su se i predstavnici uništenih preduzeća sa područja TK, okupljenih oko Sindikata solidarnosti, sastali sa premijerom Umihanićem i ministrima u Vladi TK.

"Razgovarali smo o isplati po 400 KM novčane pomoći za oko 700 radnika iz ovih desetak preduzeća. Premijer je rekao da novac nije problem ako takav prijedlog prihvate u Skupštini TK“, kaže Sakib Kopić.

Dio radnika je i dalje ostao u prostorijama Skupštine TK, gdje čekaju konačan odgovor Kolegija Skupštine o tome hoće li održati zajednički sastanak.

"Još uvijek ne znam ostajemo li ili idemo. Ima umornih i iscrpljenih radnika. Sačekat ćemo još malo“, kaže Sakib Kopić.

Glavne gradske raskrsnice su u blokadi, a otvorena je samo jedna traka i to ona koja od BKC-a vodi ka naselju Miladije, odnosno ka zapadnom izlazu iz grada.