Traže svoja prava
0

Radnici Agrokomerca održali jednosatni štrajk upozorenja

FENA
Tridesetak radnika velikokladuškog Agrokomerca održalo je danas jednosatni štrajk upozorenja, simbolično u 5 do 12 ispred zgrade uprave. Ovim štrajkom radnici traže ranije istaknute zahtjeve na koje do danas niko nije reagirao.

Radnici su zamrznuli tromjesečni generalni štrajk u oktobru prošle godine, kada im je Vlada FBiH isplatila jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM po radniku i uplatila doprinos za zdravstveno osiguranje za dva mjeseca, na čemu se sve završilo.

I dalje traže pokretanje proizvodnje, uvezivanje radnog staža, uplatu obaveza prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja, zbog čega preko 70 radnika Agrokomerca ne može ostvariti pravo na penziju, a ostali zdravstvenu zaštitu.

Ovo je novinarima kazao povjerenik Sindikalne podružnice Agrokomerca Adil Šušnjar, dodajući da se od ukupno 450 radnika trenutno njih oko 200 vodi kao zaposleno, dok je 250 na čekanju.

Kako je istaknuto na štrajku, izuzetno težak položaj radnika u „Agrokomercu“ nastao je zbog neodgovornog odnosa prema imovini poduzeća i brojnih kriminalnih radnji uprave, za koje država do danas nije pronašla odgovorne. Zbog ovakvog odnosa radnici su ti koji već 12 godina ispaštaju.

Zahtjeve za zaštitu osnovnih prava zaposlenika Sindikat „Agrokomerca“ uputio je organima Federacije BiH kao predstavnicima većinskog vlasnika ovog poduzeća i svim nadležnim institucijama.

Sutra će biti održana sjednica Štrajkačkog odbora, na kojoj će se odlučiti o daljnjim koracima, a sudeći prema svemu uslijedit će odmrzavanje generalnog štrajka. Inače, dugovanja „Agrokomerca“ dostigla su iznos od 150 miliona KM.