Traže penzionisanje
30

Radnice "Borca": Neka lažovi okreću janjad za 1. maj, a mi ćemo ih čekati

Piše: Dž. Č.
Protesti radnika konfekcije "Borac"
Protesti radnika konfekcije "Borac" (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nezadovoljne radnice konfekcije "Borac" Travnik iz pogona u Banovićima i danas protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog nemogućnosti odlaska u penziju iako su ostvarili sve uslove.

Protesti, u organizaciji Sindikata solidarnosti, traju već nekoliko dana. Radnice su sinoć prespavale ispred Vlade FBiH, a kako su nam kazale, planiraju ostati na ulici do 1. maja.

"Ne radimo od 2011. godine. Ne znamo gdje je imovina firme. Sve je rasprodato 2015. godine, a radnici su rastjerani. Radni staž nam nije uplaćen 15 godina, a pošteno smo radili i zaradili novac. Neko mora odgovarati za ovu situaciju", kazale su nam radnice ispred Vlade FBiH.

Prema podacima iz Sindikata solidarnosti, na području Tuzlanskog kantona ima najmanje hiljadu radnika koji čekaju na uvezivanje radnog staža, zbog čega traže hitno usvajanje Zakona o uvezivanju radnog staža.

Radnici konfekcije "Borac" najavili su ranije postavljanje šatora ukoliko im se niko iz Vlade FBiH ne obrati. Međutim, policija im je zabranila postavljanje šatora, a oduzela im je i spužve na kojima su sjedili.

"Izašao je jedan gospodin iz zgrade Vlade FBiH, rekao nam nekoliko rečenica i vratio se. To je sve. Tri godine već nam daju lažna obećanja, a mi dajemo obećanje da nećemo otići odavdje dok nam ne uplate sredstva za penziju", naglasile su radnice "Borca".

Kako sa nam kazale, 1. maj, Međunarodni prazik rada, planiraju provesti ispred zgrade Federalne vlade.

"Neka političari, lažovi okreću janjad i uživaju u ići i piću s porodicama, a mi ćemo ih čekati", poručile su radnice "Borca".

Podsjećamo, 16 radnika "Borca" iz Banovića i šest iz Zenice trebali su još u septembru prošle godine biti penzionisani prema odluci Vlade FBiH.