BiH
0

Radmanović se u New Yorku sastao sa Ban Ki-moonom

FENA
U okviru učešća u radu Generalne skupštine UN-a u New Yorku, na debati o temi "Uloga međunarodnog krivičnog suda u pomirenju“, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom.

Zajednički je konstatovano da, bez obzira na sve kontroverze koje ovakve rasprave izazivaju, one mogu biti od koristi da se unaprijedi međunarodno krivično pravo i rad međunarodnih sudova i tužilaštava.

Radmanović je informisao Ban Ki-moona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, implementaciji odluke Sejdić-Finci, te procesu evropskih integracija.

Radmanović je ponovio da, bez obzira na trenutne političke zastoje u reformama na putu prema EU, građani i najveći broj političkih predstavnika u BiH ostaju čvrsto opredijeljeni za članstvo BiH u EU.

Ban Ki-moon izrazio je spremnost da pruži tehničku i ekspertsku pomoć BiH u pitanjima ustavnih promjena i drugih reformi u zemlji.

Dvojica sagovornika razmijenili su mišljenja o situaciji u regionu, naročito o pitanju Kosova te o aktuelnom dijalogu Beograda i Prištine.

Zajednički je ocijenjeno da ovo pitanje treba riješiti s punom odgovornošću za interese svih, jer bi to imalo pozitivne efekte na situaciju u cijelom regionu.

Ban Ki-moon je pohvalio učešće predstavnika BiH u mirovnim misijama u svijetu i još jednom zahvalio državnim organima BiH za njihovu posvećenost ovim pitanjima svjetske organizacije i zamolio da BiH pruži pravnu podršku predstavnicima agencija UN-a u BiH, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.