Bruxelles
0

Radmanović se sastao sa Javierom Solanom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas u Bruxellesu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Tokom susreta, Radmanović je kazao da Bosna i Hercegovina želi biti dio Evropske unije, ali da trenutno postoje manji zastoji u reformama na tom putu.

On je rekao da će BiH učiniti sve da što brže ide putem ka EU. Po njegovim riječima, BiH ima uslove da ove godine aplicira za kandidatski status te da se u BiH moraju postići dogovori.

Istakao je da BiH ne želi zaostajati za svojim susjedima, poput Crne Gore koja je aplicirala za članstvo u EU i Srbije koja se spremna da to učini, jer bi to moglo imati negativne posljedice ne samo za BiH nego i za region.

Govoreći o viznom režimu, predsjedavajući je izrazio zabinutost da bi se BiH mogla naći u veoma nepovoljnom položaju u odnosu na svoje susjede ukoliko bi se desilo da i Srbija i Crna Gora dobiju bezvizni režim, a Bosna i Hercegovina ne.

To bi praktično značilo, da bi Bosna i Hercegovina bila jedina zemlja u svom okruženju za koju bi važio vizni režim od strane EU, što bi bio problem i za EU i za BiH, istakao je predsjedavajući Radmanović.

Po riječima visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, važno je da BiH bude dio EU.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro biti bliža EU ali je istakao da u BiH postoje problemi koji taj put otežavaju.

Solana je naglasio da je ova godina od izuzetnog značaja za odnose između BiH i EU jer će, između ostalog, ove godine biti razmatrana transformacija Ureda visokog predstavnika te da bi specijalni predstavnik EU Bosnu i Hercegovinu približio Evropi.

On je istakao da postoje pitanja koja se moraju riješiti, a to su državna imovina i status Brčkog te da svi napori moraju biti učinjeni da se to riješi.

  • BiH mora učiniti napor u pravom smjeru, a ja sam spreman da vam pomognem, rekao je Solana.

Radmanović je rekao da oko pitanja Brčkog ima napretka te da se i o pitanju državne imovine dosta radi ali da je riječ o različitom pristupu rješenju. On je dodao da je pomoć EU dobrodošla i presudna jer BiH ne smije propustiti priliku da napravi korak ka kandidatskom statusu.

U izjavama za medije nakon susreta, Solana je kazao kako je s predsjedavajućim Radmanovićem imao otvoren razgovor te da su razmijenili mišljenja o važnim pitanjima.

On je rekao da postoje neke odluke koje se moraju donijeti u 2009. godini koja je, kako je naglasio, jako važna te je iskazao nadu da će one biti donesene na konstruktivan način.

Kao posebno važno istakao je pitanje rješavanja državne imovine i statusa Brčkog. Rekao je da je na sastanku bilo riječi i o transformaciji Ureda visokog predstavnika, a Solana je naglasio da će učiniti sve da pomogne BiH na putu ka EU.

Predsjedavajući Radmanović je u obraćanju novinarima kazao da BiH želi u EU te je istakao da BiH u 2009. godini, uprkos problemima koji postoje, može napraviti korake naprijed, koji bi doveli do kandidatskog statusa.

Naglasio je da je podrška visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane dobrodošla te da se nada da će BiH u prvoj polovini 2009. godine prevazići neke poteškoće i da će dobiti kandidatski status i bezvizni režim kao ostale zemlje u regionu.

Sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom prisustvovao je i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.