BiH
26

Radmanović: EU treba razgovarati sa BiH, a ne komandovati

Anadolija
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović danas je na konferenciji za novinare izjavio da neće glasati za ratifikaciju Sporazuma o granicama između BiH i Hrvatske, jer kako je naveo, sporazum je štetan za državu BiH, ali i za Republiku Srpsku.

“Ugovor o granici sa Hrvatskom nije dobar za BiH, za Republiku Srpsku, i neću glasati za ratifikaciju tog ugovora dok je granica na rijeci Uni između BiH i Hrvatske”, tvrdi Radmanović. Dodao je da jedino Predsjedništvo BiH odlučuje o međunarodnim ugovorima naglasivši da se niko drugi od državnih ministara ne smije miješati u ta pitanja.

“Mnogi u BiH miješaju ova dva pojma, ugovor sa Hrvatskom o graničnim prijelazima i ugovor o državnoj granici. Ugovor o graničnim prijelazima je usvojen i u upotrebi je, iako izazva velike polemike. Ali svako mora shvatiti da u ovoj zemlji samo Predsjedništvo ima pravo da odlučuje o međunarodnim ugovorima i niko drugi”, rekao je Radmanović.

Milanović ima sagovornika u BiH

Istakao je da su izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića o tome da u BiH on nema sagovornika, zabrinjavajuće i štetne za odnose dvije zemlje.

“U vezi sa ugovorom o državnoj granici, čujemo vrlo zabrinjavajuće izjave od premijera Hrvatske, da u BiH ta zemlja nema sagovornika o granicama. Ali, evo, ja kažem da se razgovara sa Predsjedništvom BiH o tim pitanjima. Ministri iz BiH ne mogu odlučivati o tim pitanjima. Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali i oni se moraju potruditi. Također, BiH i sa Srbijom i Crnom Gorom nema ugovore o granicama, i to treba da uradimo”, kazao je Radmanović.

Napomenuo je da Evropska unija ne smije prijetiti bh. političarima, jer bi takve prijetnje samo mogle zakomplicirati stanje u BiH.

“Stižu nam prijetnje iz Evrope da u BiH neće biti priznati izbori ako se ne provedu potrebne reforme i presuda Sejdić-Finci, ili da nećemo dobiti IPA fondove. Ali Evropska komisija pogrešno postupa prema BiH, jer prijetnje su u BiH uvijek bile kontraproduktivne i Evropa nas mora ozbiljno shvatiti. Nadam se da će naši političari uraditi da dođe do dogovora i da će biti urađene potrebne izmjene Ustava BiH u skadu sa evropskim zakonima. Ali, ponavljam, Evropljani, neka nam ne komanduju”, poručuje srpski član Predsjedništva BiH.

Komšić da opozove "poziv na naoružavanje"

Osvrnuo se i na nedavne izjave člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vez s navodima o otcjepljenju RS-a, napomenuvši kako prijetnje mogu samo izazvati veće probleme u ionako podijeljenoj BiH.

“Komšić je nedavno pozvao narod na naoružavanje. Pitam Komšića, koga on to poziva da se naoruža? I kojim oružjem to želi ostvariti? Nedavno je pronađeno krupno oružje kod Tešnja? O tome se nije mnogo govorilo, a sada kada je riječ o posuđivanju oružja za kulturne projekte onda se stvaraju nepotrebni problemi. Posuđivanje oružja je zakonito za kulturne svrhe. Ali se pitam da li je oružje pronađeno u Tešnju priprema za oružani sukob ili za šverc oružjem?”, rekao je Radmanović.

Na kraju je dodao da su svake prijetnje opasne u zemlji kakva je BiH, pozvavši Komšića da “opozove svoj poziv na naoružavanje i da time pokaže da nije ozbiljno mislio”.