BiH
177

Radikalne mjere Vlade KS: Iz saobraćaja se isključuju automobili bez katalizatora i kamioni

Piše: J. H.
Vlada Kantona Sarajevo odlučila se na radikalne korake kako bi se smanjila količina smoga u Sarajevu i okolini.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Smog koji je ovih dana zahvatio glavni grad BiH za građane predstavlja veliki problem. Vlada KS odlučila je poduzeti mjere za koje vjeruju da će doprinijeti poboljšanju kvalitet zraka u sarajevskoj kotlini.

"Mogu da kažem da je smog direktna posljedica onog na šta sam upozoravao mjesecima. Nažalost, ekonomsko stanje stanovništva u KS je uzrokovalo smanjenje upotrebe prirodnog gasa što je u kombinaciji sa klimatskim uslovima uzrokovalo ovakvu situaciju gdje imamo povećanju količinu sumpor dioksida", kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović.

Plan interventnih mjera, kazao je resorni ministar, podrazumijeva nalog policiji koja je danas počela iz saobraćaja isključivati automobile koji nemaju katalizator, Euro 3 standard motora ili u velikoj mjeri zagađuju zrak. Osim luksuznih, policija iz saobraćaja isključuje i sve kamione.

"Dat je nalog Toplanama da za jedan stepen smanje temperaturu u stanovima što će se pozitivno odraziti na količinu smoga. GRAS-u je dat nalog da u saobraćaj uključe više trolejbusa i tramvaja i da, ukoliko se stanje pogorša, isključe autobuse iz saobraćaja", dodao je Petrović.

Resorni ministar također je naložio građevinskim preduzećima da smanje emisiju prašine tokom rada.

"Ovakve mjere izazvat će određenu dozu nezadovoljstva kod pojedinaca, ali zdravlje građana KS je na prvom mjesto. Polutanti su povećani na području Otoke i Alipašine ulice, a sumpor dioksid je jedino karakterističan za područje općine Ilidža. Podaci nisu alarmantni, ali jesu upozoravajući", istakao je resorni ministar.

Osim Vlade, u problematiku u vezi sa količinom smoga aktivno je uključen i Zavod za javno zdravstvo KS odakle apeluju građanima da što manje izlaze do kuće.

Direktorica za javno zdravstvo KS Snježana Balta kaže da je sa aspekta zdravlja građana kazala je da su hronični bolesnici najviše ugroženi.

"Hronični bolesnici, pogotovo oni koji imaju srčane probleme, trebaju izbjegavati što više bilo kakav izlazak iz kuće jer promjena temperature i zagađenja zraka može pogoršati njihovo stanje. Građani trebaju zaštiti gornje dišne puteve, a osim hroničnih bolesnika ugrožene su i trudnice", istakla je Balta.

Ona savjetuje provjetravanje stanova oko 13:00 sati i uključivanje napa u stanovima.

"Ovo što se dešava ne mora odmah utjecati na zdravu populaciju", dodala je ona.

Interesantno, među najvećim zagađivačima u KS su kotlovnice Predsjedništva BiH i zgrade državnih institucija.