BiH
0

Radikali RS-a žele prijevremene opće izbore

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS) Milanko Mihajlica založio se danas za održavanje i općih prijevremnih izbora u BiH zajedno s lokalnim izborima u oktobru.

Razlog za prijevremne izbore za članove Predsjedništva BiH, predsjednika RS-a, poslanike u parlamentima u BiH Mihajlica vidi u tvrdnji da institucije BiH ne funkcioniraju.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu, nije usvojen budžet bh. zajedničkih institucija i da postoje stalne optužbe i neslaganje vladajućih koalicija.

Posebno je optužio SNSD kao vladajuću stranku u RS-u da nije ostvarila nijedno od datih predizbornih obećanja, a kriminal i korupcija su u porastu i vlast vrši politički utjecaj na medije, policiju, te pravosuđe.

Lider radikala RS-a je saopćio i da će ta stranka na sastanku, koji je za 11. februar sazvao predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, zatražiti odgovor da li polazna osnova za ustavne promjene može ponovo biti aprilski paket amandmana na Ustav BiH, uz stav da to nije dobro rješenje za RS.