BiH
2

Radeljaš dao ostavku u Skupštini KS, Vlada ostaje bez skupštinske većine?

Piše: J. H.
Esad Radeljaš (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Esad Radeljaš (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Esad Radeljaš, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, dao je usmenu ostavku na ovu poziciju.

Na naš upit da li je još uvijek član Skupštine KS, Radeljaš je za portal Klix.ba kazao da, ukoliko ne bude, sadašnja Vlada KS neće imati njegovu podršku. Sve ovo uslijedilo je nakon što su jučer dva ministra iz SDU-a, Zlatko Petrović i Nermin Pećanac najavili podnošenje ostavke na pozicije ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, odnosno ministra unutrašnjih poslova.

Kao razlog za svoju ostavku Pećanac je naveo kako zarad dva ministarska mjesta neće pristati na "kadrovsku privatizaciju kantonalnih preduzeća". Iako Pećanac nije spominjao imena u sinoćnjem razgovoru za Federalnu televiziju, on je naveo da je nekoliko zastupnika parlamentarne većine na sastanku sa Vladom KS iskazali "stepen primitivizma koju neće kao članovi SDU-a tolerisati".

Nezvanično, nastao je spor između Pećanca, Petrovića i zastupnika iz BOSS-a Esada Radeljaša. Na optužbe ministara u ostavci, Radeljaš kaže da njih dvojica ne govore istinu i da u Upravnim odborima kantonalnih javnih preduzeća žele imati svoje ljude.

"Pećanac štiti Nuku Grebovića koji treba biti smijenjen sa mjesta direktora KJKP Pokop. On ima 68 godina, a po zakonu, ko je navršio 65 godina starosti, ili ima 40 godina radnog staža, mora ići u penziju. Zašto ga štite? Ko ovdje ima interes, oni ili ja?", kaže Radeljaš u razgovoru za portal Klix.ba.

Naš sagovornik kaže da, ukoliko na kraju napusti Skupštinu KS, umjesto njega će ući čovjek koji također neće dati podršku trenutnoj parlamentarnoj većini.

"Ako ja ostanem, neće imati ni moju podršku", dodao je Radeljaš. Njegovim odlaskom, Vlada KS Suada Zeljkovića će izgubiti potrebnu zastupničku većinu u Skupšini KS.