BiH
4

Put na Mundijal košta oko 8.000 KM, moguće plaćanje u ratama i na kredit

Piše: J. H.
Jedan od transparenata iz Kaunasa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedan od transparenata iz Kaunasa (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH bit će jedna od 32 učesnice Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu naredne godine. Već sada Bosanci i Hercegovci planiraju odlazak u ovu južnoameričku zemlju kako bi navijali za Zmajeve.

Za nešto manje od osam mjeseci počinje 20. po redu Svjetsko nogometno prvenstvo, prvo za Zmajeve od samostalnosti BiH i ulaska u FIFA-u. Bh. reprezentacija je već pobrala mnogobrojne simpatije širom svijeta, a sudeći prema komentarima čitatelja stranih portala, upravo će od 12. juna, kada počinje prvenstvo, navijati za Džeku, Misimovića, Pjanića, Bičakčića i ostale.

Ako je suditi prema sadašnjem interesu, na tribinama brazilskih stadiona na kojima će se igrati Mundijal će biti i mnogo Bosanaca i Hercegovaca. Možda ne onoliko koliko ih je bilo na tribinama stadiona u Žilini ili Kaunasu, ali definitivno broj kojeg se nećemo postidjeti.

Mogućnost kreditiranja i plaćanja na rate

Bh. turističke agencije već uveliko pripremaju aranžmane za one koji žele putovati u ovu egzotičnu državu kako bi prisustvovali do sada najspektakularnijoj smotri najboljih svjetskih nogometnih selekcija. U agenciji Centrotours, koja sa reprezentacijom BiH sarađuje već 16 godina, već su počele prijave i uplate za Mundijal.

"Početna cijena aranžmana iznosi 3.990 eura, u nju nisu uključene aerodromske takse i ulaznice za utakmice, koje mi osiguravamo. Aranžman je 15-dnevni, uključuje direktni letu za Brazil i dva čarter leta unutar te zemlje, smještaj na bazi 12 noćenja sa doručkom i usluge kompletne organizacije putovanja. U svakom od tri grada gdje se igraju utakmice su po četiri noćenja. Bez obzira na to gdje se igralo i u kojoj kvalifikacionoj grupi igrali, cijena je ista. Imat ćemo kancelariju u Sao Paulu sa našim osobljem, koje će biti dostupno 24 sata i rješavati probleme kojih će sigurno biti. Mi radimo sa provjerenim turističkim agencijama", kaže za Klix.ba Muamer Lutvić iz Centrotoursa.

Hoteli u kojima će biti smješteni putnici ove agencije, kaže naš sagovornik, su locirani u sigurnim dijelovima gradova.

"U Brazilu ima dosta nesigurnih područja u kojima se ne može šetati mirno i u kojima su hoteli nešto jeftiniji. Ima dosta pljački i džeparenja", kaže Lutvić te dodaje da postoji mogućnost plaćanja na rate, kao i kreditiranja preko banaka sa kojima je Centrotours već dogovorio uslove.

Iz ove Agencije garantuju svojim putnicima da će imati vrhunsku uslugu, kao što imaju navijači Engleske, Španije, Njemačke...

Pomoć bh. navijačima u Brazilu

U agenciji VTA (Ventura Travel Agency) također su napravili preliminarne cijene za putovanje na Svjetsko prvenstvo.

"Planirali smo 15 noćenja i cijena sa avionskim prijevozom do Brazila, smještajem, ulaznicama i letovima unutar te zemlje iznosi 4.199 eura", kazao nam je Adnan Terzić iz VTA agencije.

U agenciji Sol Azur su nam kazali da još uvijek nemaju definitivno utvrđene cijene aranžmana za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, ali će se one kretati oko 6.500 KM zavisno od mjesta gdje naši reprezentativci budu igrali. I ova agencija će imati stacionar u Rio de Janeiru ili Sao Paulu, gdje će njihovi putnici imati svu potrebnu pomoć u slučaju nekih problema i komplikacija.

Još nekoliko bh. agencija planira organizaciju putovanja u Brazil. Među njima je i Golden Tours, u kojoj će u narednih nekoliko sedmica napraviti aranžaman.

Grupna faza Mundijala traje od 12. do 26. juna, nakon čega slijedi pauza. Šesnaest najboljih selekcija nastavlja takmičenje od 28. juna do 1. jula. Četvrtfinale je planirano za 4. i 5. juli, dok će polufinalne utakmice biti odigrane 8. i 9. Grandiozno finale odigrat će se u Rio de Janeiru 13. jula, čime će biti završeno Svjetsko nogometno prvenstvo.