Liječničke greške
0

Puno nezadovoljstva radom bh. ljekara

Sarajevo-x.com
Liječničke komore u Federaciji BiH godišnje prime jako malo pritužbi na rad ljekara i medicinskog osoblja, iako nije rijetkost da građani neformalno optužuju doktore za nesavjestan odnos prema pacijentu i nepoštivanje Hipokratove zakletve.

Liječničke greške mogu se sankcionisati, ali ih pacijenti i njihove porodice moraju prijaviti, poručuju iz Liječničkih komora FBiH. Prema njihovom iskustvu, kada se dogode propusti, građani će se prije obratiti medijima nego podnijeti prijavu Liječničkim komorama.

U deset kantona u Federaciji oformljeno je sedam liječničkih komora koje su nadležne za izdavanje ili oduzimanje liječničke licence.

U Liječničkoj komori Hercegovačko-neretvanskog kantona, u posljednjih godinu dana imali su samo jednu prijavu koja je podnesena Komisiji za žalbe te proslijeđena Etičkom komitetu. Kako ističu iz ove ustanove, mnogi ljudi koji su nezadovoljni radom ljekara na kraju odustanu od prijavljivanja, jer nisu spremni da pokrenu zvaničan postupak utvrđivanja odgovornost.

Liječnička komora u slučaju da utvrdi nesavjestan rad liječnika, izdaje opomenu, ograničava licencu ili je potpuno oduzima.

U Tuzlanskom kantonu, prema riječima predsjednika Ljekarske komore Adema Balića, tokom ove godine primljeno je pet prijava zbog nesavjesnog rada ljekara.

"U svim slučajevima se dokazalo da nije bilo neregularnosti, te nije bilo sankcija“, kaže Balić za naš portal.

U Zeničko-dobojskom kantonu ove godine nisu dobili niti jednu prijavu za neodgovornost i nemar ljekara prema pacijentu.