BiH
13

Pudarić pisao CIK-u o Plehi i Bjelaku: Riješite dilemu o Klubu Srba u KS

Piše: E. G.
Svetozar Pudarić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić je, saznaje Klix.ba, uputio pismo Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a u vezi sa zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo koji su se izjasnili kao Srbi radi navodnog ulaska u Dom naroda Federalnog parlamenta, a koji su se na ranijim izborima izjasnili drugačije.

U pismu, kako saznajemo, Pudarić navodi da je zabrinut zbog mogućih posljedica koje nerazriješen status dvojice srpskih poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Plehe i Nermina Bjelaka može imati kod izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Braneći pravo navedene gospode da budu pripadnici onog naroda koji osjećaju kao svoj, kao neotuđivo ljudsko pravo ne smije se dozvoliti da budu ni na koji način stigmatizirani kao Srbi u društvu.

Ono na šta želim upozoriti, a što ni u kom slučaju ne isključuje njihovo istinsko srpstvo, jeste da Izborni zakon BiH poznaje ograničenje prava na izabranu, odnosno imenovanu funkciju za koju je uslov izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih u slučaju da se u jedom izbornom ciklusu ovo izjašnjenje promijeni.

Imajući u vidu činjenicu da ste utvrdili da su se kandidati za Vijeće naroda Republike Srpske, gospoda Janjić Ognjen i Kurtinović Dejan na Opštinskim izborima 2012. izjasnili kao Srbi, a sad su promijenili izjašnjenje. Tu ste činjenicu tretirali kao nedostatak i naložili da se on na dvije kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske (jedna za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda i jedna za izbor delegata iz reda Ostalih) otkloni. Tek nakon otklanjanja nedostataka, liste ste ovjerili i izvršen je izbor delegata.

Kako su se i Pleho i Bjelak, prilikom izbora za općinska vijeća: OV Novi Grad, odnosno OV Stari Grad, izjasnili kao pripadnici naroda iz grupe Ostalih u izbornom ciklusu čije trajanje počinje 2012., a završava 2016., ove 2014. usred istog podliježu istom zakonskom ograničenju", navodi Pudarić u pismu.

U pismu koje je potpredsjednik FBiH uputio CIK-u, između ostalog, stoji i to da Plehu i Bjelaka ne oslobađa odgovornosti eventualno nepoznavanje zakonskih propisa.

"Ako su to učinili svjesno onda se i oni sami, ali i oni koji su ih nagovorili na ovu avanturu, mogu staviti u red onih koji bi sutra, inspirisani upravo ovim postupkom mogli predložiti nekog hipotetičkog Aleksandra Karađorđevića kao Bošnjaka ministra u Vladi RS ili, jednako hipotetičkog Josipa Jelačiča kao Srbina ministra u Vladi Kantona broj 10", navodi se u Pudarićevom pismu.

Pudarić u pismu navodi i to da od CIK-a traži da u skladu sa Izbornim zakonom BiH što hitnije razriješi ovo pitanje, "jer svako odugovlačenje stvara prostor za špekulacije i rast tenzija, a vaša odgovornost za nečinjenje postaje sve izraženija".

Podsjetimo, Rasim Smajić je također jedan od članova Kluba Srba u Kantonu Sarajevo, i njegovo izjašnjavanje je također izazvalo polemike, ali on nije učestvovao na izborima ranije, odnosno nije se tokom izbornih procesa ranijih godina izjašnjavao drugačije u odnosu na oktobarske izbore te CIK protiv njega ne može poduzeti bilo kave mjere.

Inače, Centralna izborna komisija BiH je jučer odbila ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda Ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer se predloženi kandidat na Lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Osmanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Bošnjak.

Centralna izborna komisija BiH je odbacila i kandidatsku listu zastupnika Emira Frašte za izbor delegata iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda Ostalih.