Stalni problem
37

Prvog dana nove godine Goražde ostalo bez vode, opet pukla cijev na sekundarnoj mreži

E. A.
Goražde je prvog dana nove godine ostalo bez vode zbog pucanja glavne cijevi na sekundarnoj mreži. Problemi ove vrste su skoro svakodnevni, a radnici Javnog komunalnog preduzeća 6. mart nastoje otkloniti kvarove u rekordnom roku.

Tako su od ranih jutarnjih sati na terenu, i kako saznajemo voda će biti ubrzo u cijevima, a problem je tek površno riješen kako bi građani dobili vodu, dok će kvar biti u potpunosti saniran nakon praznika. Otežavajuća okolnost je što se u ovom trenutku ne mogu ni nabaviti potrebne dijelovi, kao što ni građani ne mogu kupiti vodu jer u vrijeme praznika ne radi niti jedna trgovina.

Stalni prekidi u vodosnabdijevanju rezultat su loše urađenog projekta sekundarne vodovodne mreže koji je koštao blizu dva miliona maraka i finansiran je iz kredita Saudijskog fonda za razvoj o čemu je Klix.ba ranije pisao.

Nadležni su i najavili da građani mogu očekivati česte prekide u vodosnabdijevanju, jer će za rješenje ovakvih problema trebati vremena. Naime, varovi na cijevima urađeni su nekvalitetno, što dovodi do stalnog pucanja i stvara ogromne gubitke. U konačnici posljedice trpe građani, a ono što komunalno preduzeće može poduzeti jesu samo sanacije kvarova.

I dok traju popravke građani negoduju na društvenim mrežama.

"Mi građani Goražda godinama, ali godinama, snosimo troškove i plaćamo račune za vodu i tako pokrivamo najveće gubitke u jednom vodovodnom preduzeću u Bosni i Hercegovini ikad, i to za Drinu koja nam teče u cijevima", piše između ostalog u jednom od komentara.