BiH
1

Prvog dana masovne besplatne sterilizacije obrađeno 18 pasa

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dogs Trust BH počeo je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu veliku akciju besplatne masovne sterilizacije vlasničkih i uličnih pasa u Sarajevu. Akcija će trajati do 30. juna, a bit će sterilisano tri hiljade pasa.

Sterilizacijom ovih tri hiljade pasa spriječit će se rađanje 30 hiljada neželjenih štenaca, a sterilizacije će se vršiti na 10 veterinarskih klinika u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Na ovaj način psi će biti manje agresivni, vakcinisani i izliječeni od parazita, a nakon sterilizacije i medicinskog tretmana, hvatači će ih vratiti na njihovo stanište. Na Veterinarskom fakultetu na samom početku ove akcije obrađeno je 18 pasa.

"Mi cijenimo napore nevladinih organizacija i lokalnih vlasti, koji su se angažovali po pitanju sterilizacije uličnih pasa. Mi ćemo raditi u svih devet općina Kantona Sarajevo i u Istočnom Sarajevu. Glavni cilj akcije je zaustaviti rast postojeće populacije pasa i učiniti ih manje opasnim i manjim zdravstvenim rizikom u lokalnim zajednicama gdje borave. Dugoročno, to bi trebalo dovesti do rješavanja ovog problema, pod uslovom da zaustavimo priliv novih pasa kroz mikročipovanje i sterilisanje svih vlasničkih pasa. Pse će prikupljati organizovane grupe hvatača koje smo specijalno trenirali za ovu priliku. To su uglavnom pripadnici lokalnih NVO-a, kojima smo osigurali potrebnu opremu. Mi smo prebrojali pse u Kantonu Sarajevo i otkrili da ih ima blizu 11.100. Nekim stručnim kalkulacijama smo došli do podatka da ako ovom akcijom obuhvatimo tri hiljade pasa, uz pse koji su već obrađeni, moglo bi doći do zaustavljanja rasta postojeće populacije", izjavio je za Klix.ba Anel Bećirović, menadžer Dogs Trust BH i dodao kako je ovo možda najveća i najorganizovanija ovakva kampanja u jugoistočnoj Evropi, a najavio je i subvencioniranu sterilizaciju vlasničkih pasa koja će početi tokom godine.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Nihad Fejzić, ukazao je na činjenicu da problem napuštenih pasa nije nastao preko noći i da je na našim prostorima nastao kao rezultat sistemskog zanemarivanja ove problematike. "Ne treba zaboraviti da je problem napuštenih pasa nastao mnogo prije usvajanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i nije realno očekivati da će brzo biti riješen", izjavio je Fejzić za Klix.ba.

Kampanja masovne sterilizacije se provodi pod sloganom "Bolje je – za zdravije i sretnije pse, za lokalnu zajednicu". Zaštitno lice kampanje je glumac Enis Bešlagić, koji i sam ima psa.

Sterilizacija će se obavljati na 10 klinika: Veterinarski Fakultet Sarajevo; DI VET, Ilijaš; VTA, Hadžići; VET, Tarčin; Veterinarska Medicina, Gladno Polje; VETLIFE, Stup; VTA, Stup; VETANOVA, Lukavica; Veterinar, Lukavica; VTA, Slatina. Građani se o mogućnosti sterilizacije mogu informisati na broj telefona 033/ 837-649.

"Ovo je dobra akcija. Da su vlasti sprovele ovakvu akciju kada je zakon donesen, sada bi problem mogao biti riješen i na nivou BiH, a ne samo Sarajeva. Udruženja Avlijaneri i Anđeo podržat će sve ovakve akcije", izjavio je za Klix.ba Adnan Smailbegović iz Avlijanera i jedan od hvatača u okviru akcije.

Na Facebook stranici Dogs Trust BH od 30. maja do 30. juna bit će održano i takmičenje za najsretnijeg sterilisanog psa, tako što će građani imati priliku slati fotografije svojih sterilisanih pasa. Na kraju akcije bit će proglašen najsretniji i najzdraviji pas na našem području.