BiH
112

Prvo povratničko mjesto u BiH: U Mahalu kod Kalesije prije 20 godina je ponovo udahnut život

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mahala kod Kalesije prvo je povratničko mjesto u Bosni i Hercegovini. Prvi mještani su na svoja porušena ognjišta stigli 24. augusta 1996. godine. Danas, tačno 20 godina kasnije, Mahala ponovo živi punim plućima. Mještani su tokom proteklih godina obnovili svoje kuće, radili su na uređenju i izgradnji ovog mjesta koje, kako nam kažu, danas odiše ljepotom kao nikada prije.

Grupa od nekoliko desetina bošnjačkih povratnika 24. augusta 1996. godine okupila se u Mahali s namjerom da se vrate na prijaratna ognjišta. U njihovoj nakani pokušali su ih spriječiti pripadnici tadašnje Specijalne jedinice policije Republike Srpske.

U sukobu je povrijeđeno nekoliko povratnika, dok je Muradif Alić zadobio teške tjelesne povrede kojima je u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli podlegao nekoliko dana kasnije.

Hrabrost se isplatila

Među prvim povratnicima je Ismet Alić koji se nakon perioda provedenog u izbjegličkom centru u Tojšićima na svoje ognjište odlučio vratiti skupa s porodicom - suprugom i troje djece.

"Nakon što smo čuli da se možemo vratiti mi smo odlučili krenuti. Pred kućom nas je dočekala doslovno šuma. Sve je bilo zaraslo u šiblje, a na samom ulazu nas je dočekala policija sa dugim cijevima. Nakon što sam se uspio probiti do balkona, jedan od policajaca je prišao, pogledao u mene i uperio pištolj. Nije mi dao da izađem normalnim putem, nego sam morao skočiti sa balkona", prisjeća se Alić sa suzama u očima.

Prave muke po Alića i njegovu suprugu tek su uslijedile.

"Nakon što sam sišao, grupa od sedam-osam policajaca je prišla i pretukla mene i moju suprugu. Ti trenuci su bili strašni, a moja supruga i danas osjeća posljedice napada. U to vrijeme nas apsolutno niko nije zaštitio. I pored svih napada koje smo pretrpjeli, nismo željeli odustati od nakane da se vratimo na našu djedovinu i očevinu", priča nam Alić.

Ovaj hrabri čovjek kaže da neće zaboraviti događaje iz ratnog perioda, ali poručuje da ne želi živjeti u prošlosti. Danas se posvetio stočarstvu, a od prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda uspijeva osigurati egzistenciju.

"Rat apsolutno nikome ništa dobro nije donio, ali mi moramo dalje živjeti. Dvije kćerke su se udale, tako da smo danas u kući ostali supruga, sin i ja. Lako nam nije, ali se uspijevamo nekako snalaziti i voditi kroz život", kaže nam Alić.

Sličnu sudbinu doživio je i Mujo Beganić. Želja za povratkom na ognjište, priča nam, bila je jača od svega.

"Naš povratak predvodio je rahmetli Fadil Banjanović i 24. augusta 1996. pozivali smo sve naše komšije da se vrate u svoja dvorišta iz kojih su morali otići. Prilikom povratka nismo osjetili nikakav strah jer smo bili odlučni da dođemo na svoje. Sukobi s policijom koja nas je dočekala, a potom i pretukla, nisu nas spriječili da se vratimo na svoja ognjišta koja smo uspjeli obnoviti", priča nam ovaj 85-godišnjak.

Ljepša nego što je bila

Uprkos svim golgotama kroz koje su prošli mještani Mahale, povratak je uspio. Ovo mjesto nadomak Kalesije danas čini blizu 150 domaćinstava, a mještani se uglavnom bave zemljoradnjom i stočarstvom.

"Dvadeset godina nakon povratka Mahala je ljepša nego što je bila. Od povratka do danas blizu 80 mještana je umrlo. Živi svjedoci tog vremena polako nestaju, a mi prilikom svakog obilježavanja godišnjice povratka pokušavamo podsjetiti na teške dane, ali i poslati poruku mira, odnosno da mještani Mahale nemaju drugu kuću osim svoje te da nemaju drugu državu osim BiH", kaže nam imam džamije u Mahali Nevres ef. Fatić.

Ovo povratničko mjesto, kao i sva druga u našoj zemlji, danas se susreće sa brojnim problemima. Jedan od gorućih je besperspektivnost za mlade osobe koje nerijetko u potrazi za boljim sutra moraju krenuti van granica Bosne i Hercegovine.

"Nezaposlenost je velika. Vrlo malo stanovništva je zaposleno u državnim institucijama. Međutim, i pored brojnih problema sa kojima se mještani susreću, Mahala je mjesto u kojem je zaista lijepo živjeti", kaže na kraju ef. Fatić.