BiH
1k

Prvi put u historiji: Tuzlanska medresa u školskoj godini iznjedrila petoricu hafiza

Piše: D. Brkić
Tuzlanska Behram-begova medresa je po prvi put u bogatoj historiji u jednoj školskoj godini iškolovala petoricu hafiza.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Emir Sinanović i Davud Efendić iz Zavidovića, Ernad Kujraković iz Gradačca, Osman Tufekčić iz Banovića i Ismail Fazlović iz Tuzle stekli su zvanje hafiza nakon što su prošli jednu vrstu obuke kod muhafiza Mirnesa Spahića i nakon što su uspješno okončali polaganje pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Petorica hafiza, čija će imena ostati upisana u historiji Behram-begove medrese, kazuju kako su se za završni ispit spremali oko dvije godine. Na kraju su po dva džuza (džuz sadržava 20 stranica Kur'ana) polagali 15 dana.

"Naše dvogodišnje intenzivno učenje krunisano je sticanjem zvanja hafiza. Za nas je to najveći uspjeh koji čovjek može da ponese, a ponosni smo na činjenicu što su na diplomama upisana imena naših roditelja“, govore hafizi iz tuzlanske Behram-begove medrese.

Hafiz Osman Tufekčić iz Banovića je najmlađi hafiz na području Tuzlanskog kantona, dok je Emir Sinanović iz Zavidovića hafiz postao na kraju osnovnog obrazovanja. Hafizi tuzlanske medrese školovanje će nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a moguće je, kako kažu, da neki od njih upišu i druge fakultete.

Školovanje u Behram-begovoj medresi itekako će im ostati u pamćenju, jer su im njihovi učitelji pružili uvid u savremene društvene, teološke i političke tokove u BiH i svijetu.

"Sretni smo što ćemo svoje znanje usavršavati kod renomiranih profesora Fakulteta islamskih nauka kao što su akademici Karić i Hafizović, te profesori Hodžić, Neimarlija i dr“, kazuju oni.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U prvom razredu im je bilo najteže, jer su se privikavali na odvojen život od porodica i novu sredinu. Kolebanja zbog odabira škole nikada nije bilo, a konstatuju kako se sve diplome mogu kupiti samo se diploma u medresi stiče intenzivnim učenjem i znanjem.

Pred njima je i mjesec ramazana. Hafizi tuzlanske medrese kažu kako ramazan iščekuju sa posebnim nestrpljenjem.

"Mjesec ramazana je poseban, a za hafize još posebniji zbog učenja mukabela. Za nas su to posebni duhovni stepeni uzdinja ili, kako bi rekao akademik Hafizović, u ramazanu dotičemo iskonsku dubinu stvari“, kažu Emir, Davud, Ernad, Osman i Ismail.

U vrijeme školovanja imali su vremena za vannastavne aktivnosti. Hafiz Ismail je odličan poznavalac automobila, hafiz Osman tehnologije, hafiz Ernad fudbala...

"Kada se sve dobro isplanira onda se ima vremena za učenje, ali i hobije. Odlični smo učenici, a generacijama koje dolaze možemo poručiti kako se neće pokajati ako se odluče za školovanje u medresi“, zaključuju oni.

Inače, tuzlanska Behram-begova medresa je u posljednjih sedam godina pet puta proglašavana najboljom školom u Tuzlanskom kantonu na osnovu kriterija Pedagoškog zavoda TK, a na kraju školske 2013./2014. ispraćena je 338. generacija maturanata.