Nada Grahovac
0

Prvi put manje žalbi ombudsmanu RS-a

FENA
Prvi put od uspostavljanja insistucije Ombudsmana u RS-u zabilježeno je smanjene broja žalbi građana.

"Svako smanjenje broja žalbi za nas je pozitivan korak naprijed, što znači da je odgovorna strana prepoznala nezadovoljstvo i da je sistemski uredila neke oblasti“, istakla je danas Ombudsman RS-a Nada Grahovac na pres-konferenciji povodom, 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ona je naglasila da se zaštita ljudskih prava u RS-u konstantno poboljšava, ali je potrebno postići što veći sklad između normativnog i stvarnog, što znači da svoj dio obaveza na tom planu treba u potpunosti da preuzmu sve institucije i organi, od lokalnog do entitetskog nivoa.

Govoreći o smanjenom broju žalbi istakla je da je Ombudsman RS-a tokom 2007. godine zaprimio 5.722 žalbe građana, što je za 24 posto manje nego 2006., kada je podneseno 7.592 žalbi.

Precizirala je i da najveće smanjenje žalbi bilježimo u vezi s radom sudova, iako ih je u ovoj oblasti i dalje najviše.

U stalnom su porastu žalbe na kršenje radnih prava i Zakona o slobodi pristupa informacijama.

"I dalje je najviše primjedbi na rad sudova. Građani se žale na sporost u njihovom radu i nepoštovanje razumnog roka za okončanje spora, na činjenicu da se predmeti ne rješavaju po redoslijedu prijema, te na neefikasnost izvršnog postupka. Ali, žalbe se uglavnom odnose na osnovne sudove, dok se kod okružnih i Vrhovnog suda situacija stalno poboljšava“, kazala je Ombudsman RS-a.

Govoreći o slobodi pristupu informacijama, ona je navela da je s 25 žalbi, koliko ih je bilo 2003., njihov broj lani povećan na 219 žalbi, ali i da Zakon o slobodi pristupa informacijama zahtijeva izmjene i dopune jer, između ostalog, ne propisuje sankciju.

Upozorila je i da je u stalnom porastu broj žalbi zbog povreda prava na radu, kako u vezi s otkazom, stečajem, neisplaćenim otpremninama i neuplaćenim doprinosima, tako i na često dugogodišnje čekanje na pravosnažne presude i njihovo izvršenje.

Također, Grahovac je upozorila i na pojavu mobinga, i u javnom i u privatnom sektoru, navodeći da se o tome već vode neki sudski postupci.

"Treba dopuniti Zakon o radu, odnosno dodatno definisati mobing, posebno da naknada štete, ukolko se mobing dokaže u sudskom postupku, ide na teret počinioca, a ne budžeta ili poslodavca“, navela je Grahovac.

Kao pozitivnu činjenicu istakla da je sve manje žalbi za povrat imovine, navodeći da su 2001. godine one činile 80 posto svih žalbi dostavljenih Ombudsmanu RS-a, a lani samo tri posto.

"Nažalost, to se ne odnosi na lica izbjegla iz Hrvatske, počevši od povrata imovine, stanarskih prava, penzija, do pravne pomoći. Nekoliko puta su organizovano dolazili kod nas i njihov apel je da RS izvrši pritisak na organe BiH da defintivno preuzmu obavezu kako bi njima bilo omogućeno ostvarivanje osnovnih ljudskih prava“, kazala je Ombudsman RS-a.