Formira se u Tuzli
46

Prvi Centar za autizam u BiH štićenike će primiti u septembru 2020. godine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon dužeg zastoja konačno su nastavljeni radovi na formiranju Centra za autizam u Tuzli, a prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s ovim razvojnim poremećajem u našoj zemlji štićenike bi trebala primiti u septembru iduće godine.

U tuzlanskom naselju Bukinje 2015. godine počela je izgradnja Centra za autizam, a do danas je završen samo depadans. Zbog nedostatka finansijskih sredstava duži vremenski period čekalo se na renoviranje postojeće zgrade u kojoj bi boravili štićenici.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je osigurala finansijska sredstva u iznosu od skoro 200.000 konvertibilnih maraka, koliko će koštati realizacija prve faze projekta, a izvođači radova su već počeli raditi.

Trenutno je u toku rekonstrukcija krova, temelja i vanjskog dijela zgrade veličine 570 kvadratnih metara, a procjene su da će svi radovi biti završeni do aprila iduće godine.

"Sporazum o izgradnji centra potpisan je 2. decembra s izvođačem radova, a radnici se već nalaze na gradilištu i vrše rekonstrukciju postojeće zgrade koja je na tri etaže. Projektom je predviđeno da u prizemlju budu četiri prostorije s tehničkim materijalom, na prvom spratu su radne prostorije za štićenike, a na drugom spavaonice kapaciteta do 12 djece", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja Urdosa Meho Sadiković.

Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)
Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)

Centar će biti internatskog tipa, a 24-satni boravak predviđen je za osobe koje su bez roditeljskog staranja i žive na prostoru naše zemlje.

Cjelodnevni boravak u ovoj ustanovi bit će omogućen za sve ostale osobe s dijagnosticiranim autizmom, a mogućnost spavanja u trajanju od nekoliko dana imat će i oni štićenici čiji su roditelji prinuđeni smjestiti ih tu radi završavanja određenih privatnih obaveza.

"Nakon završetka prve faze projekta uslijedit će i unutrašnje uređenje objekta, kao i nabavka opreme, a za to su sredstva već osigurana. Bitno je kazati da će ova ustanova pratiti sve evropske standarde, a imat ćemo uspostavljen i dijagnostički centar kako bi se moglo utvrditi da li je dijete autistično ili ne", ističe Sadiković.

Dosad izgrađeni depadans (Foto: A. K./Klix.ba)
Dosad izgrađeni depadans (Foto: A. K./Klix.ba)

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji referalni centar za autizam, a također ne djeluje nijedan specijalizirani dijagnostički tim. Upravo iz ovog razloga osnivanje Centra za autizam, a time i osiguranje adekvatnog tretmana i pomoći osobama s biološkim razvojnim i vrlo složenim poremećajem mozga je glavni uslov za ostvarivanje njihovih prava koja su narušena.

Tuzlanski Centar za autizam od velikog značaja će biti i za roditelje djece s autizmom, a među njima je i Senada Sadiković, Denisova majka. Ovaj 30-godišnji Tuzlak u potpunosti je oslonjen na pomoć roditelja koji ga ne smiju ostaviti samog ni na trenutak.

"Roditelji dijete s autizmom moraju pratiti 24 sata dnevno, a problem predstavljaju i njihova veoma česta autoagresivna ponašanja. Dešava se da cijelu noć ne spavaju, a roditelji moraju konstantno biti budni. Svom Denisu sam u potpunosti podređena i ovaj centar će mi biti od velike pomoći, jer ću ga povremeno moći dovesti i na spavanje kako bih obavila sve neophodne obaveze koje sada nisam u mogućnosti. Također, moći ću se malo i odmoriti, jer mi roditelji vremenom gubimo snagu, a djeca postaju sve jača, što je veliki problem", priča nam Senada.

Senada Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)
Senada Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)

Za roditelje je bitno i što će na jednom mjestu imati svu stručnu pomoć koja je potrebna za nesmetano funkcionisanje djece s autizmom kod koje su glavne karakteristike slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija uz ograničene i ponavljajuće obrasce ponašanja.

"Najbitnije je da će i moj Denis, skupa sa svom ostalom djecom, nakon otvaranja centra imati siguran krov nad glavom nakon naše smrti. Nažalost, nije nepoznanica da ova djeca ostaju prepuštena sama sebi nakon odlaska roditelja. U konačnici, brojni su benefiti ove ustanove za čije se formiranje borimo svi skupa već nekoliko godina", nastavila je Senada.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i odluku o formiranju komisije koja će raditi na osnivanju Javne ustanove Centar za autizam, a trenutno je u toku i rad s humanitarnim organizacijama kako bi se osiguralo materijalno-tehničko opremanje objekta. Iz Udruženja Urdosa ističu da bi prvi štićenici na 24-satnom tretmanu u ovom centru mogli biti već u septembru iduće godine.