BiH
0

Prva nagrada UN-a za Ministarstvo sigurnosti BiH

FENA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ovogodišnji je dobitnik Prve nagrade koju UN dodjeljuje institucijama za promoviranje rodne ravnopravnosti, odnosno za praktičnu provedbu tog načela u svom djelokrugu, uključujući ravnomjerno sudjelovanje žena u odlučivanju i njihovo pozicioniranje.

Nagrada Ministarstvu sigurnosti BiH bit će dodijeljena na ceremoniji u New Yorku, 23. juna na UN-ov dan javne službe.

Kako je Feni kazala šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH Ankica Tomić, pored nominacije, odnosno prijedloga nevladine organizacije "Žene ženama" da se Ministarstvo kandidira za dodjelu ove nagrade, bilo je potrebno prikupiti mnogo dokumenata kojima bi se potvrdila utemeljenost takve inicijative.

"Do donošenja konačne odluke o Prvoj nagradi Ministarstvo sigurnosti BiH moralo je proći tri kruga evaulacije", navodi Tomić, podsjećajući da su osim toga bile potrebne i preporuke dviju nevladinih institucija.

U tom pogledu, podršku Ministarstvu sigurnosti BiH su pružili Centar za obuku za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) i EUPM, koji u svom djelovanju promoviraju rodnu ravnopravnost i integriranju spolnu ravnopravnost kao načelo i praksu u rad javnih službi.

Ministarstvo sigurnosti BiH nagrađeno je, među ostalim, za afirmaciju učešća žena u mirovnim misijama i njihovom angažmanu u sektoru sigurnosti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Po riječima direktorice Udruženja "Žene ženama" Memnune Zvizdić, Ministarstvo sigurnosti BiH je otišlo korak dalje u odnosu na druge institucije, tako što je ono napravilo iskorak iz teorijskog i političkog uvažavanja rodnih pitanja na praktičnu primjenu načela spolne ravnopravnosti, uključujući pozicioniranje žena i njihovo aktivno učešće u odlučivanju.