BiH
2

Prva javna tribina Demokratske fronte održana u Goraždu

FENA
U Goraždu je sinoć u Domu mladih Centra za kulturu održana prva Javna tribina na kojoj je predstavljena Demokratska fronta BH, programski ciljevi stranke, kao i članovi Inicijativnog odbora DF BH Goražde.

"Goražde, prvi grad u BiH u kojem je održana Javna tribina DFBH je izabran iz razloga što su Goražde i Krajina dijelovi države koji su tradicionalno zanemareni od političara i njihovih stranaka a koji ih se, obično, sjete i postanu im “interesantni” mjesec dana pred izbore te je zbog toga DFBH među članove i glasače krenula upravo iz jednog od ta dva mjesta", saopćeno je iz DFBH.

Na tribini koja je trajala više od dva sata predsjednik ove stranke Željko Komšić je odgovarao na veliki broj pitanja, koja su se odnosila na stanje i krizu u državi, perspektivu mladih, ali i status penzionera, demobilisanih boraca, borbu protiv korupcije i kriminala i druge teme.

Komšić je posebno istakao da po pitanjima opstojnosti BiH, borbi za jednakost i ravnopravnost svih njenih građana te borbi protiv kriminala i korupcije, ni sa kim nema diskusije te da je svaki pojedinac, institucija, stranka dobrodošao sagovornik ukoliko prihvata te osnove.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u zemlji, naglasio je da je na sceni jedan nevjerovatan i iracionalan međustranački politički sukob “svakog protiv svakoga” a koji je "najviše motivisan usko stranačkim interesima vrhova stranaka odnosno borbom za kontrolu javnih institucija i ustanova, energetskih resursa, članova upravnih i nadzornih odbora te tendera i konkursa".

Demokratska fronta nema među postojećim strankama, kazao je, prirodnih saveznika ili neprijatelja, svako je dobrodošao partner, onaj koji želi da se nešto radi za ovu zemlju te da se bori protiv korupcije i kriminala, koji su rak-rana zemlje i čitavog društva.

Slikovito opisavši obim problema korupcije i kriminala, Komšić je istakao da se borba protiv korupcije i kriminala trenutno može smatrati najvišim oblikom patriotizma u Bosni i Hercegovini te da će Demokratska fronta davati punu podršku svim institucijama i organima u BiH zaduženim za borbu protiv ovoga zla.

"Spremni smo stoga da se u svim institucijama vlasti borimo za zakonska rješenja kojima će državni aparat vlasti svim legalno dozvoljenim ili zakonom predviđenim sredstvima zaštititi policajce, tužioce, sudije, kao i njihove porodice. Isto tako borit ćemo se i za maksimalno pooštravanje kaznene politike i propisivanje najstrožijih kazni za policajce, tužioce i sudije za koje se dokaže da su povezani sa kriminalom i korupcijom", istakao je Komšić.

Kao važna činjenica naglašeno je da je DFBH organizovana, u smislu unutrašnje demokratije, sasvim drugačije od svih postojećih političkih stranaka. U prilog tome je navedeno da će se do kraja godine na području svake općine održati unutarstranački izbori gdje će članstvo direktno birati svoje općinsko rukovodstvo, te da rukovodstvo stranke ne može imati uticaja.

Svaki član će imati pravo da bira ali i da bude predložen odnosno da sam sebe predloži.

Na tribini je predstavljen i Inicijativni odbor DF Goražde, na čelu sa Emirom Dučićem. Članovi IO su i Vildan Pjano, Senad Hurić, Eldin Hadžiahmetović, Armin Sijarić, Vehbija Muratspahić, Dinka Tanjo i Neno Zuko.