Banja Luka
0

Protestuju invalidi Zavoda distrofičara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvadesetak radnika-invalida Zavoda distrofičara Banja Luka okupilo se danas na glavnom banjalučkom trgu protestujući zbog najave stečaja tog preduzeća.

Nakon okupljanja tačno u 12.00 sati invalidi u kolicima ostali su da čekaju da im se obrati lično premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

„Nećemo otići sve dok nas neko ne pozove na razgovor kod premijera Dodika. Ili će doći premijer ovdje ili će nas obavijestiti da se negde sastanemo. Ili ćemo se mi ovdje smrznuti“, rekao je jedan od radnika-invalida Miodrag Dobrijević.

Distrofičari su odluku o protestu donijeli nakon što Vlada RS-a nije pozitivno odgovorila na njihov zahtjev da se odustane od stečaja tog preduzeća.

Također, nisu dobili odgovor na pismo koje su prije dva dana uputili premijeru RS-a Dodiku, u kojem traže da se Zavodu odobri rebalans duga i da se njihova situacija riješi relokacijom budžetskih sredstava kao što je to 19.februara učinjeno u slučaju radiostanica RS-a.

Dobrijević je naglasio da, kada bi zakone poštovali oni koji su ih i donosili, Zavod ne bi ni bio u problemima, već bi samostalno funkcionirao, jer bi, ovom tipu preduzeća koje zapošljava invalide, prema zakonu, trebalo da se daje 20 posto poslova.

U Zavodu radi čak 50 posto invalida i time ispunjavaju sve uvjete propisane zakonom.

Dobrijević je priznao da problemi Zavoda, među kojima je i dug prema budžetu RS-a od 2,5 miliona maraka, nisu od jučer i nijedna dosadašnja vlada ih nije riješila.

Zahtjev za stečaj podnio je direktor Zavoda Nebojša Krčmar, koji, kao ni sindikat nije stao uz invalide u današnjem protestu.

To preduzeće je u dubiozi od 2001., kada je stupio na snagu zakon o akcizama i porezima, a resorno ministarstvo je ranije formiralo radnu grupu za prevazilaženje problema u Zavodu.

Radnici-invalidi također odbijaju i da se sastanu s pomoćnikom ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS-a Čedom Kovačevićem i ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ostali su na Trgu Krajine odlučni da ne odu dok od predsjednika Vlade RS-a ne dobiju odgovor za svoje zahtjeve.