BiH
397

Zapaljene zgrade vlade ZDK, Općine Zenica i Elektroprivrede, premijer podnio ostavku

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko hiljada građana Zenice izašlo je danas na proteste ispred zgrade Vlade ZDK-a. Iako su protesti najavljeni kao mirni, nasilje je eskaliralo na samom početku. Demonstranti su razbili kordon koji je postavila policija i ušli u zgradu Vlade, te je zapalili, a zatim su upali i u zgradu Općine, gdje su, također, zapalili neke prostorije. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i kompletna kantonalna vlada podnijeli su danas ostavke, nakon zahtjeva demonstranata u tom gradu.

Nakon što su demonstranti skoro pet sati divljali ulicama Zenice, situacija se oko 18:00 sati počela smirivati. Epilog današnjih protesta je, prema za sada dostupnim informacijama 84 povrijeđene osobe, najviše službenika policije, a potom civila, zapaljene zgrade Vlade ZDK i Općine Zenice, uništeno nekoliko automobila, polomljeni izlozi prodavnica i drugih objekata.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a ZDK 20 osoba je privedeno, koje se dovode u vezu sa današnjim neredima u Zenici, a za sada sve je pod kontrolom. Policijski službenici su raspoređeni po svim dijelovima grada te privode sumnjive osobe koje se mogu dovesti u vezi sa današnjim neredima.

Iako je protest najavljen kako miran, demonstranti su došli "naoružani" flašama, kamenicama i petardama, koje su bacali na zgradu Vlade ZDK, javio je reporter portala Klix.ba iz Zenice.

Zatim su upali u zgradu i zapalili više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako je javila agencija Anadolija, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom. Zapaljen je i pomoćni objekt u sklopu zgrade Vlade ZDK.

Situacija je cijeli dan bila izuzetno napeta, a građani su na zgradu bacali sve što im se našlo pod ruku. Nakon što su se demonstranti oglušili od upozorenje policije da prestanu kamenovati njihove pripadnike, policajci su bili prisiljeni upotrijebiti silu, te je došlo do međusobnih sukoba.

Kako nam je potvrđeno iz MUP-a ZDK 17 policajaca je povrijeđeno, a hitnu medicinsku pomoć zatražilo 26 građana.

Uposlenici su evakuirani iz zgrade Vlade, a demonstranti su tražili da im se obrati premijer Munib Husejnagić. Pripadnici specijalnih jedinica su nakon dva sata divljanja bili primorani baciti suzavac kako bi ih rastjerali.

Grupe demonstranata su se rasule i divljale po gradu, zapaljeno je nekoliko vozila, a nekoliko je gurnuto u rijeku. Zatim su se zaputili ispred zgrade Općine Zenice koju su, također, zasuli kamenicama i drugim predmetima.

Uspjeli su ući u zgradu Općine gdje su nastavili svoj rušilački pohod, huligani su polomili prozore na poslovnici Elektroprivrede u Zenici, te na nekoliko kafića u gradu, a na gradskom trgu je zapaljena vatra.

Policija je ponovo morala koristiti suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Nakon demoliranja zgrade Općine, grupa demonstranata se povukla u susjedne ulice, gdje je nastavljeno uništavanje izloga i automobila.

Policija je, ipak, oko 18:00 sati većinu demonstranata uspjela rastjerati, te se situacija smirila.