BiH
0

Protesti u Sarajevu: Taksisti i demonstranti se razišli, saobraćaj normaliziran

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu 100 najupornijih građana i danas se od podneva okupilo na ulicama Sarajeva. Pridružili su im se i taksisti, koji nemaju licencu da voze u Kantonu Sarajevo. Skup obezbjeđuju jake policijske snage.

"Naoružani" pištaljkama i transparentima demonstranti su više sati stvarali buku u centru grada i uzvikivali "Lopovi!", "Ostavke!". Saobraćaj kod Higijenskog zavoda je odmah nakon podneva blokiran. Tramvajski i autobuski javni gradski prijevoz iz pravca Baščaršije je bio blokiran.

U Sarajevo je autobusom stigla grupa građana Srebrenika. Jedan od njih je za Klix.ba kazao da je na birou i da je nezaposlen, te je to glavni razlog zbog čega je sa svojim sugrađanima došao u Sarajevo, kako bi dao podršku demonstrantima.

"Odziv ljudi je sramotan u odnosu na to koliki je Sarajevo grad", kazao je on.

Oko 12:30 sati demonstrantima se pridružilo 20-ak taksista sa svojim vozilima. Na većini njihovih automobila nema TA registarskih oznaka, ali imaju taksireklamu s oznakama City, Sarajevo Taxi, Ljiljan i Samostalni taxi.

Predsjednik Udruženja za zaštitu prava Taksija 8 Zijad Omerović kazao je da su taksisti iz tog udruženja jučer i danas došli na demonstracije u Sarajevu da iskažu nezadovoljstvo i nezavidni položaj. Naglasio je da Taksi 8 nije "grupa divljaka nego registrovano udruženje".

"Svaki naš taksista je regularan i ima TA oznake", kazao je Omerović.

Demonstranti su putem razglasa pozivani na mirne demonstracije.

Jedan od građana predložio je da ne blokiraju saobraćaj, no ostali demonstranti su ga izviždali i rekli da treba blokirati cijeli grad. Prijedlog da se cijeli grad blokira nije naišao na odobravanje, a demonstranti su pozvani da ne odustaju od izlazaka na ulicu.

Iako su se trebali razići oko 17:00 sati, 30-ak demonstranata i taksista odlučili su produžiti proteste do 18:00 sati kada je odblokirana raskrsnica kod Higijenskog zavoda, počelo je odvijanje saobraćaja kroz Alipašinu ulicu nesmetano, ali su taksi vozila i dalje ostala u Titovoj ulici u dijelu ispred Alipašine džamije.

Međutim, nakon pregovora s policijom, napustili su taj prostor i odblokirali saobraćaj. Vozači taksi vozila su kazali da će se okupljati i narednih dana i sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, a to su dok ne dobiju dozvole za rad.

Saobraćaj u glavnom gradu BiH normaliziran je danas nakon blokade koja je trajala više od šest sati.

Podsjetimo, demonstracije u Sarajevu su počele 7. februara i od tada svakodnevno se od 12 sati demonstranti okupljaju u centru grada.