BiH
0

Protest zbog napada na prijevoznika Tomu Perišu

FENA
Vijesti i fotografije pretučenog prijevoznika Tome Periše, koje su objavili kako pisani tako i elektronski mediji, uznemirile su javnost, a naročito prijevoznike kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama u okruženju.

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) oštro protestira protiv načina postupanja djelatnika Policije uprave Posušje, saopćeno je iz tog udruženja.

Kako je istaknuto u saopćenju neshvatljivo je i nedopustivo da nadležni organi reda ignoriraju pravila službe, te rukovodeći se vlastitom sujetom i hirom primjenju fizičku silu nad učesnicima u prometu.

  • Nedopustivo je da policijski djelatnici, koji su akteri ovih nemilih događaja, još uvijek obavljaju dužnosti iako je u najmanju ruku njihovo ponašanje bilo sporno i vrijedno suspenzije do okočanja službene, interne istrage ili disciplinskog postupka, ističu iz Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiH.

Također pozivaju nadležne organe da učine sve kako bi se ovaj slučaj riješio na efikasan, zakonit i pravičan način, te kako bi domaći i strani prijevoznici obavljali svoju djelatnost i na prostoru Zapadnohercegovačkog kantona, bez straha da ih zbog eventualnog prekršaja očekuje policijska represija.