BiH
171

Protest trudnica i porodilja u Sarajevu: Jesu li djeca privilegija bogatih?

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pedesetak porodilja, očeva i trudnica okupilo se danas sa svojim bebama ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u znak protesta.

Došle su kako bi iskazale nezadovoljstvo zbog odluke nadležnog ministarstva da se naknada porodiljama smanji za 100 KM. Ističu da je i ovo što su do sada primali mizerno i nedovoljno, te pitaju da li su danas djeca privilegija i luksuz koji mogu priuštiti rijetki pojedinci.

"Ovom odlukom oni vjerovatno nadomještaju svoje gubitke, neka ih nadomjeste smanjenjem svojih naknada. 460 maraka je malo, imate žena koje od firme ne dobijaju ništa, uplaćuju im samo doprinose i zahtijevaju od njih da se vrate na posao nakon šest mjeseci. Imate i onih koje ne primaju ništa. Ovo je strašno. Bila sam trudna kada su bili JMB protesti, beba je tada bila u stomaku i sada je opet na protestima", kazala je Hasena Kosarić dodavši kako okupljeni ovoj vlasti poručuju da žene trebaju rađati ili da poput nje dobiju dijete u 35. godini.

Predstavnice porodilja održale su sastanak s kantonalnim ministrom za socijalni rad Muamerom Bandićem na kojem je dogovoreno da se u skorije vrijeme održi sastanak s delegatima Skupštine KS koji su i u Parlamentu FBiH kako bi se pokrenula inicijativa za izmjene postojećeg Zakona o socijalnoj zaštiti.

Nakon mirnih protesta porodilje, očevi i njihova djeca su se razišli.