BiH
92

Protest radnika Sindikata trgovine: Država najmanje brine o onima koji pune budžet

Piše: E. F.
Protesti Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Protesti u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripadnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti danas su ispred zgrade Doma sindikata održali protest s ciljem ukazivanja na probleme sa kojima se radnici u ovom sektoru svakodnevno susreću ali i kako bi naglasili kako žele da Zakon u ovoj državi štiti radnika.

Inače, članovi STBiH već šestu godinu zaredom obilježavaju 29. april kao svoj Dan trgovaca. Zbog nepostojanja državnog Zakona o praznicima te neujednačene regulative u ovoj oblasti, radnici u sektoru trgovine često rade svih 7 dana u sedmici uključujući i praznik 1. maj te većinu ostalih praznika, navode iz STBiH.

Izeta Nurkić, glava sindikalna povjerenica za Konzum u BiH za Klix.ba je kazala kako trgovci žele ujednačenu zakonsku regulativu za sve ljude koje rade u ovom sektoru na području cijele države. Naime u RS-u i FBiH radnici nemaju iste plaće niti topli obrok a velike su razlike i u radnom vremenu.

"Ova država najmanje vodi računa o onima koji pune budžet. Nažalost, loša politička situacija u zemlji svakodnevno se prenosi i na kompanije. Ja želim da svi budemo jednaki, da se zakonodavstvo usaglasi, da se poštuju naša prava jednako u oba entiteta i da konačno za nas radnike dođu bolja vremena", kazala je Nurkić.

Nikola Toljagić, regionalni koordinator u mladih u Sindikatu trgovine danas je istakao kako se donošenje novog Zakona o radu itekako tiče mladih ljudi.

"Mi tek ulazimo na tržište rada i budućnost smo ove zemlje. Želimo da radimo, a da da budemo kolateralna šteta niti statistička crna rupa. Mladi nemaju nikakvu perspektivu mogu samo da spavaju i da žive kod roditelja. Mi želimo da se borimo za pravo mladih na život i rad i osnivanje porodice, a sada, sa ovakvim stanjem stvari, sve to nam se uskraćuje", istakao je Toljagić. 

Satiričnim performansom pažnju na svakodnevne probleme sa kojima se susreću trgovci prisutnima je skrenuo i Dragan Marinković Maca.

Dragan Marinković Maca (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dragan Marinković Maca (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Biti trgovac je isto kao u ovoj državi biti ostali ili zaostali. Različite plaće imaju radnici u RS-u i FBiH. Da li će radnik dobiti slobodan dan zavisi isključivo od volje njegovog šefa. To je fašizam. Rad na praznike se ne plaća, trgovci se susreću sa različitim oblicima mobinga. Danas trgovci nemaju zdravstvenog osiguranja niti mogućnost liječenja. Njihovi jedini lijekovi su nana, majčina dušica i kiseli kupus. Tome se mora stati u kraj", kazao je Marinković.

Protest je nakon izava za medije i nastupa Marinkovića i okončan, a zbog Dana žalosti u BiH.