Zenica
0

Protest radnika Komrada ispred zgrade Općine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici Javnog preduzeća Komrad d.o.o. održali su danas jednosatne proteste ispred zgrade Općine Zenica. Oni od Vijeća općine Zenica, čija je 17. sjednica počela u 10 sati, zahtijevaju da odgodi izjašnjavanje o Informaciji o aktivnostima općine na finansijskoj i organizacijskoj konsolidaciji JP Komrad s prijedlogom zaključka.

"Ta informacija je neistinita i nepotpuna. Prema toj informaciji, sva odgovornost za stanje u preduzeću i to što ono nije privatizirano, prebačena je na Sindikat. To nije istina. Kada se dogovorimo o spornim pitanjima, neka se onda vijeće izjasni o ovom dokumentu", kaže Muhamed Pivić, član Sindikalnog odbora, koji nije naveo koji su to sporni detalji o kojim između Sindikata i posebne općinske komisije nije postignut dogovor.

Prema podacima sindikalnih čelnika, dugovanja Komrada povjeriocima iznose oko pet miliona KM, dok je kapital preduzeća procijenjen na oko milion KM. Radna grupa Općine Zenica zadužena za finansijsku i organizacijsku konsolidaciju JP Komrad, u Informaciji o kojoj će danas raspravljati vijećnici općinskog parlamenta, predlaže pokretanje procedure osnivanja zajedničke firme u oblasti niskogradnje i srodnih djelatnosti, za što već postoje zainteresirani investitori.

Turska kompanija GLOB Holding A.S. Istanbul spremna je u projekt investirati tri miliona KM, preuzeti sve zainteresirane zaposlenike, s tim da bi vlasnički udjeli u preduzeću bili 75:25 posto u korist turskog investitora. Općina Zenica osigurala bi odgovarajuću lokaciju za instaliranje objekata i postrojenja novog preduzeća, te nivo garantiranih poslova u oblasti izgradnje, popravki i održavanja komunalne infrastrukture za određeni period.